Afbeelding

Een ufo uit de toekomst

Foto: Pixabay

Tips om je science fiction verhaal realistisch te houden

Bij het schrijven van science fiction heb je een grote fantasie nodig. Je kan een heleboel kanten op, maar dat maakt het ook gevaarlijk. Té veel bedenken kan het namelijk ook onrealistisch maken. Hier zijn vier tips om je science fiction verhaal realistisch te houden!


Science fiction is anders dan fantasy

Hoewel de lijnen soms dicht bij elkaar lijken te liggen, is science fiction heel iets anders dan fantasy. In fantasy kan je net als science fiction een hele andere wereld bedenken die niet bestaat, maar daar kan je je fantasie echt helemaal de vrije loop geven. Bij science fiction heb je te maken met de wetten van de natuur. De gebeurtenissen in het verhaal zijn gebaseerd op wetenschappelijke verklaringen.

Denk aan dingen die altijd veranderen

Als je een wereld beschrijft die ver in de toekomst ligt, zijn er veel dingen die niet hetzelfde kunnen blijven. Naast de veranderingen in de wereld die cruciaal zijn voor jouw verhaallijn, moet je ook aan details als muziek en eten denken. Door het hele plaatje te veranderen, wordt jouw verhaal kloppend en daarmee ook realistisch.

Bedenk een historie

De wereld is niet voor niets veranderd. Als je een wereldopbouw maakt, is de geschiedenis heel belangrijk. Dit is een uitleg voor hoe de wereld nu beschreven wordt. Ook heeft dit impact op hoe de mensen nu zijn geworden en wat voor meningen zij hebben. Denk daarom niet te makkelijk over de geschiedenis en duik de details.

Duik de wetenschap in

Science fiction draait dus heel erg om de wetenschap. Doe daarom goede research hiernaar. Je vindt namelijk nog steeds veel boeken waarin cyborgs als iets onmogelijks worden beschreven, maar als je je hierin verdiept ontdek je dat er al mensen zijn die zichzelf cyborg kunnen noemen. Op de veranderingen die zij aan hun lichaam hebben, kan je overigens dan wel weer iets nieuws op verzinnen. Ga daarom mee met de tijd van de wetenschap.
Je hoeft niet langs allerlei wetenschappers te reizen om goede wetenschap in je verhaal te verwerken. Op het internet kan je met wat geduld de beste informatie halen.