Afbeelding

Arthur Japin

.

Wat is het geheim van Arthur Japins succes?

Bij het schrijven van een boek komen duizend en één dingen kijken, van het neerzetten van sterke personages tot het maken van een goede grap. Wij laten ieder nummer een schrijver aan het woord over een aspect waarin hij of zij uitblinkt. In de komende aflevering: Arthur Japin over het geheim van zijn succes.  


Arthur Japin (1956) begon zijn carrière als acteur en speelde rollen in diverse theater- en televisieproducties. In 1996 maakte hij zijn literaire debuut met de bundel Magonische verhalen. Het jaar erna verscheen zijn eerste roman, De zwarte met het witte hart, waarmee hij doorbrak naar het grote publiek. Voor zijn roman Een schitterend gebrek (2003) kreeg Japin de Libris Literatuurprijs en de Inktaap. Geliefd zijn met name Japins historische romans, zoals Vaslav (2010), De gevleugelde (2015) en Kolja (2017), waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor historische bekende figuren. Onlangs verscheen Japins nieuwe roman, Mrs. Degas.

Iedereen kan schrijver worden

 ‘Als je vertelt dat je schrijver bent, roepen veel mensen: “Geweldig, dat zou ik ook wel willen!” Ik denk dat iedereen het kan, mits je een paar dingen in huis hebt. Ik ben laat begonnen met schrijven, pas toen ik dertig was, en heb tien jaar over de roman De zwarte met het witte hart gedaan. Als acteur, het beroep dat ik daarvoor uitoefende, was ik gewend om in de zomer twee maanden vrij te hebben. Dus in het eerste jaar dat ik schreef – ik was in januari begonnen – dacht ik: hè lekker, in de zomer even niets doen en dan begin ik in september weer. Toen ik vervolgens in september weer achter mijn bureau ging zitten, was mijn verhaal he-le-maal weg….”


Afbeelding

Schrijven Magazine

Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine 5 van 2020
Abonnee worden?

Welkomstkorting         Geef Schrijven Magazine cadeau

Schrijver