Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Het leven bestaat niet alleen uit rozengeur en maneschijn. Schrijven over moeilijke emotionele gebeurtenissen schijnt goed voor je te zijn. Waarom werkt dit genezend? Maar vooral: hoe kun je hier zelf mee aan de slag gaan?
Professor Pennebaker, werkzaam op de psychologieafdeling aan de universiteit van Texas, is een pionier als het gaat om onderzoek doen naar expressief schrijven als een manier van genezen. Uit zijn onderzoek bleek dat kort maar gefocust schrijven al voordelen had voor mensen die kampten met ziekte, slachtoffer waren van misbruik en zelfs voor studenten die in hun eerste studiejaar zitten en net de overgang van leerling naar student gemaakt hebben.
In een eerder onderzoek van Pennebaker ontdekte hij dat mensen met grote geheimen sneller gezondheidsproblemen hadden dan mensen die geen grote geheimen hadden. Hij vroeg zich af of de gezondheid van deze mensen zouden verbeteren als ze op een of andere manier hun geheim kwijt konden. Pennebaker liet de deelnemers van het onderzoek elke dag gedurende vier dagen 15 tot 20 minuten schrijven. De deelnemers gaven aan dat ze zich daarna beter voelden. Zo konden ze beter slapen en hadden ze minder stress. Ze hoeven het geheim niet aan iemand anders te vertellen. Door het geheim op te schrijven, verbetert je gezondheid. Dit geldt niet alleen voor mensen met grote geheimen, maar ook voor mensen die een dierbare verloren hebben, die in een scheiding zitten of bij problemen op het werk.
Schrijven over emotionele gebeurtenissen helpt je de gebeurtenissen te organiseren. Wanneer we dit omzetten in taal maken we de gebeurtenis tastbaar. Mensen die meededen met het onderzoek gaven aan dat hun focus en hun werkgeheugen verbeterde. Je werkgeheugen zorgt ervoor dat je aan meerdere dingen tegelijk kan denken. Verder konden de mensen beter slapen.
Wil je zelf aan de slag gaan om moeilijke gebeurtenissen te verwerken door te schrijven? Volg dan onderstaande tips. Doe dit gedurende twee keer per week in een periode van twee tot acht weken.
Routine: Om te zorgen dat je gaat schrijven, is het goed om voor regelmaat te zorgen. Hiervoor is het belangrijk dat je een rustige omgeving kiest waar je niet gestoord kan worden. Zoek een plek waar je je comfortabel voelt, zodat je rustig kan schrijven. Elke keer wanneer je gaat schrijven doe je dat op dezelfde plek, op dezelfde dagen en tijdstippen in de week.
Tip: Zet je mobiel op stil om verdere afleiding te voorkomen tijdens het schrijven.
Hoe lang: Schrijf elke keer 20 minuten lang aan één stuk door over een onderwerp dat je moeilijk vindt. Dat kan een trauma zijn, een vervelende gebeurtenis op werk of iets anders. Laat de woorden uit je pen vloeien. Maar let op, als de tijd voorbij is dan stop je ook.
Tip: Zet van tevoren een wekker of alarm, zodat je niet tijdens het schrijven op de tijd hoeft te letten en je op kan gaan in je verhaal.
Ongeremd schrijven: Gedurende de 20 minuten dat je aan het schrijven bent, zal je helemaal opgaan in de gebeurtenis en in je gevoelens. Laat je helemaal gaan en stort alles uit op papier. Schrijf op wat je dacht en wat je voelde toen het gebeurde, maar ook wat je nu tijdens het schrijven voelt.
Tip: Let tijdens het schrijven niet op spelling of grammatica, want dit belemmert je in het schrijfproces.
Persoonlijk: Dat wat je gaat schrijven is helemaal voor jezelf. Het helpt jou om die moeilijke gebeurtenis te verwerken. Het is ook van jou en dat maakt dat je het niet hoeft te delen met anderen. Tenzij je je hier prettig bij voelt natuurlijk.
Grenzen: Schrijf alleen over gebeurtenissen waar je klaar voor bent om over te schrijven. Soms zijn ze nog te vers of te aangrijpend om bij stil te kunnen staan. Kies dan voor jezelf en schrijf over dat ene moment wanneer jij er klaar voor bent.
Ritueel: Sommige mensen hebben de behoefte om iets af te sluiten met een ritueel. Hierdoor sluit je je schrijfsessie volledig af en laat je los wat je zojuist geschreven hebt. Dit kan je doen door je geschreven verhaal in brand te steken. Hoe cliché het ook klinkt, het schijnt echt te werken. Of, als je dat liever hebt, bewaar al je teksten bij elkaar en verberg deze op een plek die voor jou goed en veilig voelt.
Tip: Heb je een brief geschreven aan iemand die erbij betrokken was en wil je die aan diegene geven? Laat dan eerst je brief door iemand anders lezen, zodat je erachter kan komen hoe je brief overkomt. Je wil de ander niet kwetsen met wat je geschreven hebt. Die brief heb je voor jezelf geschreven, om de gebeurtenis los te kunnen laten. Hierbij hoef je de ander nog niet te vergeven als daar nog geen ruimte voor is.
Ontspannen: Het is niet niks om een pijnlijke gebeurtenis op te rakelen, dus zorg dat je, voordat je gaat schrijven, iets ontspannends gepland hebt voor daarna. Het is dan ook niet zo handig om vlak voor het slapen gaan te schrijven. Je wil niet hierover blijven piekeren en de halve nacht wakkerliggen. Ga lekker sporten na het schrijven, ga wat drinken met een vriend of vriendin (mocht je iets kwijt willen over wat je geschreven hebt, dan kan dat ook meteen) of kruip op de bank en zet een goede film aan.
Door Nicolette Hendriks
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!