Afbeelding

Taaltip: is het statie of staatsie?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: Is het statie of staatsie?

Dat hangt ervan af: beide woorden bestaan, maar ze hebben verschillende betekenissen.

 Met ‘statie’ duid je onder andere de standplaats van een priester aan. En ook: elk van de veertien afbeeldingen die samen de kruisweg van Christus afbeelden. Het is afkomstig van het Latijse woord ‘statio’ (= het stilstaan, standplaats). Verder ken je het woord natuurlijk vanwege de samenstelling: statiegeld.

Het woord ‘staatsie’ betekent: uiterlijke pracht en praal zoals die bij bepaalde gelegenheden tentoongespreid wordt. Je denkt er al gauw bij aan koningen. Het officiële portret van de koning en/of koningin wordt bijvoorbeeld ‘staatsieportret’ genoemd en een met veel ceremonieel omgeven staatsbezoek heet een ‘staatsiebezoek’.

De Dikke Van Dale meldt dat woord vermoedelijk is ontstaan als  een versmelting van ‘stage’ en ‘staat’

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!