Taaltip: is het ‘naar verluid’ of ‘naar verluidt’?

Dit is een klassieke vraag op taaladviessites. Veel mensen worstelen er kennelijk mee.

Door Hans de Groot

Het goede antwoord is: naar verluidt. Zo staat het in de woordenboeken.

Dus bijvoorbeeld: Naar verluidt is zij naar Maastricht verhuisd.

Dit betekent dat er mensen zijn die dit vertellen, je hebt deze informatie van horen zeggen.

Het lastige is dat het werkwoord ‘verluiden’ (= bekend worden) buiten deze context niet veel meer wordt gebruikt. Hooguit hoor je het nog weleens in een iets andere variant: Ik heb horen verluiden dat zij naar Maastricht is verhuisd.

Maar dat klinkt wel een beetje ouderwets.

De onbekendheid van het werkwoord zorgt ervoor dat veel mensen moeite hebben de uitdrukking ‘naar verluidt’ te interpreteren.

‘Naar verluidt’ is eigenlijk een verkorting van ‘naar het verluidt’. Het onderwerp van de zin is ‘het’ en dat is derde persoon enkelvoud. Daarom plaats je een t achter de stam van het werkwoord.

Dat doe je ook bij de uitdrukking ‘naar nu blijkt. Voordeel van die laatste zin is dat je de t daar hoort in de uitspraak, zodat je niet in verwarring raakt. In ‘naar verluidt’ hoor je dat niet, omdat je een d op het eind van een woord ook uitspreekt als een t.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Dossier