Start » Nieuws » Taaltip: waarom heet 'verdieping' niet 'verhoging'?

Taaltip: waarom heet 'verdieping' niet 'verhoging'?

15 Juli 2019

Het woord verdieping is een merkwaardig woord in onze taal, omdat je er de hogere etages mee aanduidt. Je zou dus eerder verwachten dat het verhoging genoemd zou worden.

Het woord is in deze betekenis ontstaan in de zeventiende eeuw, toen men bij het bouwen van koopmanshuizen om ruimte te winnen souterrains ging aanleggen, half ondergronds en gelegen onder de oorspronkelijke etage. In die tijd kon je verdieping dus letterlijk opvatten. Later heeft de betekenis zich ontwikkeld tot woonlaag/etage in het algemeen. En tegenwoordig duiden we er juist de etages mee aan die zich boven de begane grond bevinden.

Het Nederlands volgt bij het tellen van de verdiepingen de Britse gewoonte om de begane grond niet mee te rekenen en dus bevindt bij ons de eerste verdieping zich nooit op maaiveldhoogte. In de Engelse taal ontstaat hier verwarring, want de Amerikanen doen het anders: daar is de first floor de begane grond. Britten en Amerikanen hebben dus een verschillende visie op waar de second floor zich bevindt. Menig Amerikaan in Engeland en Brit in Amerika is al op de verkeerde verdieping uit de lift gestapt.

Een klein reisadvies: Rusland en veel Aziatische landen volgen het Amerikaanse systeem. En houd er in Amerika ook rekening mee dat de dertiende verdieping vaak ontbreekt, omdat dertien een ongeluksgetal is. En voordat je roept ‘rare jongens, die Amerikanen’: ook op het station van Utrecht ontbreekt spoor dertien.

Wist je dat …?

Alle nieuwe abonnees van Schrijven Magazine en/of Tekstblad ontvangen een gratis jaartoegang tot Van Dale Online professioneel Nederlands, inclusief de nieuwe Van Dale App voor smartphone en tablet. Een onmisbare tool voor elke (tekst)schrijver!

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Taaltip: de ampersand
- Taaltip: iets wat of iets dat?
- Taaltip: is het meervoud van spel ‘spelen’ of ‘spellen’?


  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!