Afbeelding

televisie talkshow

Foto: Pixabay

Taaltip: Hoe schrijf je late night show?

Redacteur Hans de Groot geeft Van Dale taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: hoe schrijf je late night show?

In het Engels kun je late-night gebruiken om aan te geven dat iets zich in de late avond of zelfs ’s nachts afspeelt:

late-night shopping 
late-night film/movie (bij ons: nachtfilm)

In het Nederlands zijn praatprogramma’s die later op de avond geprogrammeerd staan zeer populair en daar hangt men graag een Engelse naam aan. Dat Engelse woord wordt zo veel gebruikt dat het in de Dikke Van Dale en andere woordenboeken terecht is gekomen. Dat leidt er wel toe dat de spelling aan het Nederlands wordt aangepast. Die luidt: latenightshow.

Waarom één woord? Om de simpele reden dat het om een samenstelling gaat en die schrijf je in het Nederlands aan elkaar. Dat het een samenstelling is hoor je aan de klemtoon. Niet beide woorden (late-night en show) krijgen een klemtoon, maar er is één hoofdklemtoon: latenightshow.

En omdat je latenightshow schrijft, is het ook latenighttalkshow. Zo krijg je natuurlijk wel lange woorden: 
Wat zijn er tegenwoordig toch veel latenighttalkshowpresentatoren! Tijd voor een latenighttalkshowbelangenbehartigingsorganisatie?

Leestips:

Taaltip: Dat of wat?
Taaltip: gestrest of gestresst?
Taaltip: wordt of word?
Taalpolitie: Is het je wil of je wilt?

Meer lezen over taal? Je ontvangt al een jaar lang Schrijven Magazine voor maar € 27,50. Krijg je er ook nog eens een cadeau bij!

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Elke week de nieuwste schrijf- en taaltips in je inbox ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek

Dossier