Afbeelding

televisie talkshow

Foto: Pixabay

Taaltip: Hoe schrijf je late night show?

 

Redacteur Hans de Groot geeft Van Dale taaltips. Deze keer geeft hij antwoord op de vraag: hoe schrijf je late night show?

In het Engels kun je late-night gebruiken om aan te geven dat iets zich in de late avond of zelfs ’s nachts afspeelt:

late-night shopping 
late-night film/movie (bij ons: nachtfilm)

In het Nederlands zijn praatprogramma’s die later op de avond geprogrammeerd staan zeer populair en daar hangt men graag een Engelse naam aan. Dat Engelse woord wordt zo veel gebruikt dat het in de Dikke Van Dale en andere woordenboeken terecht is gekomen. Dat leidt er wel toe dat de spelling aan het Nederlands wordt aangepast. Die luidt: latenightshow.

Waarom één woord? Om de simpele reden dat het om een samenstelling gaat en die schrijf je in het Nederlands aan elkaar. Dat het een samenstelling is hoor je aan de klemtoon. Niet beide woorden (late-night en show) krijgen een klemtoon, maar er is één hoofdklemtoon: latenightshow.

En omdat je latenightshow schrijft, is het ook latenighttalkshow. Zo krijg je natuurlijk wel lange woorden: 
Wat zijn er tegenwoordig toch veel latenighttalkshowpresentatoren! Tijd voor een latenighttalkshowbelangenbehartigingsorganisatie?

Wist je dat …?

Alle nieuwe abonnees van Schrijven Magazine en/of Tekstblad ontvangen een gratis jaartoegang tot Van Dale Online professioneel Nederlands, inclusief de nieuwe Van Dale App voor smartphone en tablet. Een onmisbare tool voor elke (tekst)schrijver!

 

 

Dossier

Techniek