Afbeelding

Beeld Pixabay

Taalpolitie: Wat je moet weten over de woorden van 2017

Taalpolitie: Wat je moet weten over de woorden van 2017De taalpolitie blikt vandaag terug op alle woorden die langs zijn gekomen in 2017. De mooie, de nieuwe en de lelijke.

Woord van het jaar

Allereerst het Woord van het jaar. Tussen 29 november en 18 december heb jij natuurlijk ook gestemd op jouw favoriete woord van 2017. Bij elkaar is er bijna 70.000 keer gestemd op de genomineerde woorden. Het woord ‘appongeluk’ heeft deze verkiezing gewonnen. Dit is een ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was. Goede kanshebbers waren ook het ‘fipronilei’ (een met het pesticide fipronil besmet ei) en ‘regenboogtaal’ (genderneutrale taal, bv. in de aanspreking van personen). In België is de overduidelijke winnaar de ‘koesterkoffer’ met als betekenis: een koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te ondersteunen na het verlies van een kind.

Dan waren er ook nog de publieksnominaties. In de categorie jongerentaal is de winnaar ‘fidgetspinner’ geworden. In lifestyle is het de’ tuintegeltaks’ geworden. In sport & amusement het ‘rolkoffertoerisme’. In de categorie economie is het de ‘aflosboete’ geworden en in de categorie politiek het woord ‘terreurschwalbe’ (bedacht door Arjen Lubach). Als je nieuwsgierig bent naar alle nominaties en hun betekenissen, kijk dan op woordvanhetjaar.vandale.nl.

Nieuwe woorden Van Dale

De lijsten van nieuwe woorden die in de Van Dale zijn opgenomen, zijn altijd om te smullen. Helaas gebeurde dit  het afgelopen jaar voor de laatste keer. In april van 2017 is de laatste lichting van 999 woorden toegevoegd aan Van Dale Online. Tot deze 999 woorden behoorden onder meer ‘nepnieuws’, ‘sluipsuiker’, en ‘piepedood’. Vanaf nu gaat Van Dale zijn onlinewoordenboeken continu aanvullen. Letterlijk elke dag. Oké, behalve in het weekend dan. Zo zijn we dus altijd up-to-date op taalgebied.

Meest irritante woord van 2017

Naast de verkiezing Woord van het jaar, vindt er elk jaar ook een verkiezing plaats genaamd Weg met dat woord. ‘Genderneutraal’ heeft deze verkiezing ruimschoots gewonnen in Nederland. Dat is blijkbaar het woord wat we nooit meer willen horen. Ook ‘in je kracht staan’, ‘papadag’ en ‘shinen’ stonden hoog op de alsjeblieft-zeg-dit-nooit-meer-lijst.  Dus als het even kan, laat die woorden dan ook maar links liggen. In België was er trouwens een nog veel duidelijkere winnaar: ‘Ik heb zoiets van’.
‘Me-time’ was in België ook een goede kanshebber, net als ‘dagdagelijks’ en ‘groentjes’.

Toch interessant dat ‘genderneutraal’ het meest irritante woord was, maar ‘regenboogtaal’, dat daar nauw mee verbonden is, bijna Woord van het jaar was geworden.

We zijn weer wat winnaars rijker en we weten welke woorden we beter kunnen laten liggen in 2018. Op naar een gelukkig nieuw taaljaar!

Bronnen: Woord van het jaar, Weg met dat woord en Van Dale.

Door Shirley de Koster

Dossier