Afbeelding

Bron Pixabay

SEO combineren met storytelling doe je zo

storytellingEen pakkende openingszin, een goed verhaal, een persoonlijke twist… vandaag de dag kiezen steeds meer bedrijven voor een nieuwe manier van marketing om hun klanten en potentiële nieuwe klanten te bereiken en te verbinden. Dit doen ze aan de hand van storytelling: een verhaal waarbij mensen worden geraakt. Storytelling is echter meer dan verhalen vertellen; het is een manier om mensen na te laten denken, om precies die ene gevoelige snaar te raken en om mensen met elkaar te laten verbinden. Een advertentie of een reclame waar je nog dagen tot weken over nadenkt doet immers veel meer dan een ad die je binnen een paar uur vergeten bent. Dit geldt voor zowel videobeelden als teksten, maar hoe combineer je SEO nou eigenlijk met storytelling? Je leest het in dit artikel.

Webteksten vs. blogs

Als eerst is het aan te raden om het verschil te zien tussen professionele webteksten en blogposts. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om op hun informatieve website met bedrijfsinformatie een blog te plaatsen. Hierop worden vaak wekelijks één of twee (of soms zelfs meerdere) blogs geplaatst. Een blogpost heeft hierbij een totaal andere strekking dan een standaard webtekst die vaak vol met informatie staat. De inhoud van een blogpost kan van alles zijn, zolang je bezoekers maar kunt laten binden aan jouw bedrijf. Denk hierbij aan een artikel vol tips, een persoonlijke blogpost over de ontwikkeling van het bedrijf en meer. In blogs wordt dan ook vaak gebruik gemaakt van storytelling: een verhaal met gevoel, met een persoonlijke touch of met een feitje dat herkenbaar kan zijn voor lezers. Hierdoor zorg je ervoor dat lezers zich kunnen identificeren met de tekst, waardoor de kans groter is dat ze zich binden aan jouw merk of bedrijf en dat is vandaag de dag cruciaal wanneer je tussen alle andere bedrijven op wilt vallen.

Teksten met persoonlijke touch en SEO

Bij deze -persoonlijke- teksten vanuit storytelling moet je als bedrijf denken aan de SEO, dé manier van schrijven waardoor je beter wordt gevonden in de zoekmachines. Je wilt natuurlijk wel dat mensen dergelijke verhalen te lezen krijgen. Dit doe je door het inschakelen van een SEO tekstschrijver die precies weet wat hij of zij moet doen om een zoekmachinevriendelijke tekst te schrijven die ook nog eens zo pakkend is dat mensen willen blijven lezen. Dat betekent dus dat er een aantal sleutelwoorden in de tekst moeten worden verwerkt waardoor de tekst hoog in Google scoort. Tegenwoordig kom je niet meer echt weg met een standaard SEO lijstje waar je inspiratie uit kunt halen voor een goed scorende tekst. De grootste kunst in het geval van storytelling is dat je SEO op zo’n manier verwerkt dat lezers het niet door hebben.

Kies voor een uniek verhaal

Hiervoor is het wel een absolute must dat je kiest voor een sterk en uniek verhaal. De jaarlijkse reclame van warenhuis John Lewis is een goed voorbeeld op beeld van een bedrijf dat met een unieke en pakkende reclame mensen aan zich weet te binden. Het verhaal is persoonlijk, herkenbaar en geeft kijkers een bepaald gevoel. Hierbij komt uiteraard geen SEO kijken, maar het laat wel zien hoe belangrijk het verhaal zelf is. Zolang je geen vernieuwend verhaal hebt waarvan mensen verbaasd en aangenaam verrast zullen zijn, zul je met de juiste SEO wel gevonden worden maar niet memorabel zijn. Zorg er dus voor dat je dit volledige pakket hebt wanneer je door middel van storytelling een grote groep mensen wilt bereiken.

SEO teksten die niet op SEO lijken

Dé key van dit verhaal is dus om op een zo uniek mogelijk manier teksten, advertenties of reclames te verzinnen die met behulp van de juiste SEO veel mensen kunnen bereiken. Dit moeten teksten zijn die een bepaald gevoel naar boven brengen, zonder dat je als lezer direct kunt zien dat er SEO in verwerkt is. Focus je hierbij op het grotere geheel dan alleen puur naar SEO te kijken of alleen puur naar de bijzonderheid van een verhaal. Wie ben je als bedrijf, wie wil je bereiken en wat wil en kun je daarvoor doen? Maak voordat je gaat beginnen met een SEO tekstschrijver en/of storyteller een duidelijk marketingplan voor jezelf zodat je precies weet wat je wilt en welke resultaten je wilt zien van storytelling in combinatie met SEO.