Storytelling is meer dan verhalen vertellen

Storytelling in 12 stappenScenarioschrijver en schrijfdocent Mieke Bouma schreef het boek Storytelling in 12 stappen – op reis met de held. In deze schrijfgids behandelt zij stap voor stap de mythische verhaalstructuur. Lees hier meer.

Het boek

Storytelling in 12 stappen is een praktische schrijfgids waarin schrijvers en verhalentellers richtlijnen krijgen voor het construeren van sterke plots en het creëren van universele en levensechte karakters. Er staan ook oefeningen in het boek die helpen bij het oplossen van schrijfproblemen.  De mythische verhaalstructuur die Mieke Bouma uitlegt is gebaseerd op de Monomythe van Joseph Campbell en The Writers Journey van Christopher Vogler. Storytelling in 12 stappen is uitgegeven bij uitgeverij Atlas Contact (voorheen uitgeverij Augustus) in samenwerking met Schrijvenonline. Je kunt het boek hier bestellen.

Wat is storytelling?

'Storytelling' is een begrip waarvoor nog geen goede Nederlandse term bestaat. Volgens Mieke Bouma is storytelling meer dan alleen verhalen vertellen: 'Bij storytelling gaat over het ontwikkelen, verzamelen, vertellen en delen van verhalen. Vaak gaat het daarbij om toepassingen in onderwijs, bedrijfsleven of therapie'. Storytelling dus zeer breed en gaat over de narratieve praktijk.

Het belang van storytelling in het algemeen

Volgens  Mieke Bouma zijn we massaal de wereld van informatie, cijfers en feiten een beetje zat en verlangen we naar inspiratie en verbinding. 'Het zijn nu juist de verhalen die ons in het hart raken, ons aanspreken en ons in beweging brengen'. Door het vertellen van verhalen en het luisteren naar verhalen leggen we sinds oudsher opnieuw verbinding  met waarden die essentieel zijn voor samen leven en werken. 'Zowel oude verhalen als nieuwe verhalen gaan vaak over het herstel van de verloren gegane verbinding. De verbinding met dat wat ons ècht inspireert en de verbinding met anderen, met ons zelf en de wereld om ons heen'.

Mieke Bouma vindt ook dat goede verhalen ons kunnen raken, omdat ze een uitweg tonen uit verwarring en cynisme. Door verhalen leer je volgens haar over het belang van  empathie, respect, eerlijkheid, maar ook van moed, slimheid en doorzettingsvermogen. 'Een goed verhaal is onmisbaar bij wezenlijke communicatie en helpt mensen te verbinden, zichzelf te leren kennen en hun empathisch vermogen te ontwikkelen', aldus Mieke Bouma.

Mieke Bouma geeft regelmatig vertel- en schrijfworkshops en is expert op het gebied van Storytelling in organisaties. Ze gaf al eerder een interview aan Schrijvenonline over haar boek. Voor meer informatie over Mieke Bouma en haar werk, klik hier.

Bron

www.schrijvenonline.org/shop/boeken-bestellen