Afbeelding

Beeld Pexels

Seks is overal: van historie tot fantasy

Over seks schrijven is moeilijk, maar mag seks overal? Hier wat advies en tips.Schrijven over seks is knap lastig. Het is dan ook niet de vraag of het mag, maar hoe je dat doet. Hoe stop je seks in je historische roman, thriller of fantasyverhaal?

Seks betekent voor iedereen wat anders. De een is heel preuts en experimenteert liever niet, terwijl de ander al met een zweep in zijn hand klaarstaat. Het is dan ook logisch dat niet iedereen graag leest of schrijft over seks, of die nou rustig of ruig is... In volwassen boeken wordt seks subtiel of juist heel uitbundig beschreven. Dit zijn vaak boeken waarin twee personages op elkaar verliefd worden. De echte liefdesverhalen. Maar wat nou als we ook in fantasyverhalen of in thrillers seks willen?

Seks verkoopt

‘Seks sells’. Denk aan de grote hit Fifty shades of Grey: een boek dat als warme broodjes over de toonbank ging. Of wat dacht je van het boek Het meisje met de drakentatoeage ? Er werd veel gepraat over de gewelddadige verkrachting die beschreven werd in dit boek. Lezers worden in het boek gezogen, omdat seks de personages en daarmee het verhaal realistischer maken. Seks is een basisbehoefte van de mens, net zoals eten en slapen. Het is dus logisch dat personages ook seks hebben.

Laat seks onderdeel zijn van je verhaal

Als je schrijft over seks hoeft dat niet groots te zijn. Een kleine liefdeskus kan soms al voldoende zijn. Maar wanneer seks zich voordoet in je verhaal, laat het er dan zijn. Als je hoofdpersoon verkracht wordt dan zal dit invloed hebben op de rest van het verhaal, want het personage zal hiermee worstelen en anders gaan reageren op seks. Maar ook wanneer je hoofdpersoon verliefd wordt op een anders personage, laat intimiteit toe zodat hij naar haar of hem kan laten zien hoeveel hij van de ander houdt. Seks zegt namelijk meer over je personage dan je denkt. Het geeft je personage de kans om zekerheid of onzekerheid, passie, jaloezie, teleurstelling of verdraaide gedachten te laten zien.

Blijf bij jezelf

Het belangrijkste van alles is dat jij als schrijver bepaalt of je over seks schrijft, hoe je dat doet en op welke momenten in het boek. Dus als je seks wil stoppen in historische romans, in thrillers of in fantansy boeken door liefde of aanranding dan moet je dat zeker doen. Seks mag er namelijk overal zijn, in alle genres. Zolang jij je er maar prettig bij voelt.

Tips

Wil je graag seks verwerken in je verhaal? Dan hier enkele tips om mee aan de slag te gaan!

1.    Vergeet de basiskennis niet. Juist omdat schrijven over seks als moeilijk wordt ervaren, vergeten schrijvers wel eens hun basiskennis. Blijf goed letten op je schrijftechniek, de zinsbouw en het ritme van het verhaal.
2.    Bouw de spanning op door het ‘voorspel’ zo lang mogelijk te laten duren. Bijvoorbeeld twee geliefden die om elkaar heen draaien of die kus die net niet plaatsvindt.
3.    Zoek naar het juiste taalgebruik. Schrijf je een hele romantische seksscène dan zijn woorden als ‘lul’ en ‘kut’ niet passend, maar als je over een ruige scène schrijft wel. Houd tijdens het schrijven van de scène in je hoofd of je de lezer wil opwinden of laten zwijmelen.
4.    Seks is iets wat je met gevoel doet. Laat dus vooral die gevoelens en alle andere zintuigen niet ontbreken. Door zintuiglijk te schrijven kan de lezer in de huid van het personage kruipen en genieten.

Door Nicolette Hendriks

Techniek