Seks of Mr. Darcy dit weekend?

Seks hebben is niet moeilijk – iedereen kan het; de liefde bedrijven daarentegen is van een geheel andere orde – dat is pure kunst. Zo is het ook in boeken. Onze hoofdpersonen worden om de haverklap verliefd, maar slechts zelden raakt hun liefde ons eigen hart. Hoe kan het zo moeilijk zijn om die heerlijke vlinders goed onder woorden te brengen? Iedereen kent het gevoel, dus de herkenbaarheid is voorhanden en toch schiet Cupido meestal in het luchtledige.

Als proeflezer las ik ooit een boek dat volgens de auteur klaar was voor publicatie. Het was een oorlogsverhaal waarin de verzetsheld en de oorlogsmisdadiger verliefd waren op hetzelfde meisje. Beide heren waren bereid hun leven te geven voor het onnozele wicht, dat in het hele verhaal geen eigen identiteit kreeg. Ze leek een engel waar iedereen, bij het aanschouwen van haar schoonheid, zijn leven voor op het spel wilde zetten. Toen ik vroeg waarom iedereen, behalve de lezer, verliefd op haar was, werd hij boos. De dame was de blauwdruk van zijn eigen grote liefde. En daar ging het mis: hij beschreef zijn liefde, hij kon haar niet delen met de rest van de wereld. Liefde op papier is niet vanzelfsprekend.

Er bestaan meerdere formats voor een geloofwaardige liefdesromance in boeken en films. De bekendste is misschien wel die van Pride & Prejudice. We leren Elisabeth kennen in haar natuurlijke habitat. Dan ontmoet ze Mr. Darcy en er is aantrekkingskracht die niet echt positief is. Ze leren elkaar beter kennen en er ontstaat toenadering. Als een donderslag bij heldere hemel worden de twee uit elkaar gedreven en kunnen nooit meer vrienden zijn. Gelukkig blijkt alles op misverstanden te berusten. Ze trouwen en wat belangrijker is: ze zijn gegroeid. Disneyfilms gebruiken eenzelfde raamwerk met dat verschil dat de helden op ¾ van het verhaal uit elkaar gedreven worden en ieder hun eigen gevecht moeten leveren dat hen uiteindelijk bij elkaar zal brengen. Liefde op papier is heldhaftig.

Volgens mij zit het zo. We voelen met de hoofdpersoon mee als we hem of haar al een beetje kennen. Het liefdesavontuur kan alleen beginnen als we zowel de frustratie als de aantrekkingskracht tijdens die eerste kennismaking begrijpen. Daarna moet er interactie zijn die zowel hun verschillen als hun overeenkomsten bloot legt. De crash moet geloofwaardig zijn en vandaaruit volgen we beide partners naar de eindstrijd. In het oorlogsverhaal ging het reeds mis bij de kennismaking. Het onnozele wicht ontmoette de oorlogsmisdadiger in het voorbijgaan. Gewoon tijdens het smeren van de boterham. Hij zag haar en wilde haar. Dat kan – seks zonder reden overkomt de besten van ons – maar de bereidheid om zijn leven voor haar te geven was niet geloofwaardig. Liefde is kunst. We willen als lezer een heilig geloof hebben in de papieren romance, maar we willen nog iets anders: we willen lezen over liefde die in ons eigen leven haalbaar is. Dit boek viel door de slechte seks als een kaartenhuis in elkaar. Het ontbeerde echte liefde.

Tegenwoordig zien we een nieuw soort liefde opduiken. De driehoeksverhouding. De hoofdpersoon kan niet kiezen tussen jongen a en b. Hiervan is Twilight wellicht het bekendste voorbeeld. Er ontstonden onder de jonge, fanatieke fans zelfs twee kampen: de een hoopte dat Bella voor Edward zou kiezen terwijl de andere groep hoopte dat ze zou vallen voor de beestachtige aantrekkingskracht van Jacob. Ook The Hunger Games kent een driehoeksverhouding en plotseling doken ze overal op. Copycats schoten als paddenstoelen uit de grond en de verzadiging treedt (godzijdank) op.

En ik weet waarom: we willen papieren liefde die in ons eigen leven haalbaar is. En één man is meer dan genoeg.

Nienke Pool is een geboren Drentse. Ze studeerde tot tweemaal toe geschiedenis en begon drie jaar geleden met het schrijven van korte verhalen. Ze verzon een fantasywereld rond de Stympha’s, moordzuchtige mythologische vogels die het opnemen tegen de afstammelingen van Heracles. Dat bloeddorstige volkje noemt zichzelf de Alkeiden. Ooit zal ze dit boek afschrijven en op zoek gaan naar een uitgever. Over haar zoektocht naar haar droomdebuut, blogt zij regelmatig. 

Techniek

Comments

Ik zal er mijn voordeel mee proberen te doen, Nienke. Het meisje dat de hoofdrol speelt in mijn nieuw historisch verhaal in wording heeft het na zo'n 35.000 woorden nog veel te druk met het redden van haar eigen hachje om al met het nijpende probleem van dat soort keuzes bezig te zijn. Maar straks komt ze er door de omstandigheden gedwongen echt niet meer onderuit. Handig als ik dan een handleiding als deze kan raadplegen. :) Mooie blog!

Het scheelt denk ik een stuk als je de seks gewoon de seks laat en je concentreert op de verhouding tussen twee mensen. Hoe het allemaal biologisch werkt, weten kinderen al precies te vertellen. Het is zelden interessant als daar in een boek over uitgeweid wordt. Maar dat is ook ongeveer wat je in je blog zegt. Seks helemaal vermijden kan overigens ook gekunsteld overkomen. Je noemde de Hunger Games al. Spannend geschreven, maar in dat opzicht behoorlijk ongeloofwaardig. Van een boek dat alléén maar over seks gaat, zou ik na tien pagina's al schele hoofdpijn krijgen. Gelukkig ben ik geen recensent, dus die straf blijft mij bespaard. 8)

Wat me opviel Jan, is dat boeken die overdreven over seks gaan zoveel aandacht krijgen en goed worden verkocht. Dit blogje is een onderdeel van mijn blog: Mijn reis naar mijn droomdebuut.Ik bekijk in mijn blog de markt van alle kanten: waar zijn deuren die mijn binnenlaten naar een goede publicatie? Selpub? of een grote uitgever? Fantasy of juist niet. Alles wat me bezighoudt. Maar ook vragen als: hoe schrijf ik een roman (niet in het algemeen maar hoe pak ik het aan) Hoe schrijf ik een historisch verhaal. En seks is een van de vragen die ik mezelf heb gesteld. Van alle blogs vond SOL deze het leukst, dat zegt toch ook iets. Ik heb in mijn YA verhalen een beetje romance gestopt maar in mijn "gewone" verhaal experimenteer ik met seks. Niet de daad op zich, daar ben ik te braaf voor maar het literaire aspect ervan.

Leuke blog! Seks verkoopt (helaas). Ik stel mezelf al een poos de vraag: voor wie schrijf ik? Wil ik bij DWDD aan tafel (wishful thinking) --> Nee. Wil ik gelezen worden? --> Ja. Pppffffff, het houdt me bezig. Nederland schrijft, België ook. Alles begint bij een grammaticaal juiste tekst.........En daar gaat het altijd mis.