Afbeelding

Schrijver Janneke Jonkman geeft raad: hoe leer je schrijven?

Foto: Pexels

Schrijver Janneke Jonkman geeft raad: hoe leer je schrijven?

Elke week vraagt de site van Eva Jinek kenners om hun kennis te delen. In het kader van de Boekenweek werd schrijver en docent Janneke Jonkman geïnterviewd. Hoe leer je schrijven? En hoe maak je er een echt boek van?


Janneke Jonkman (42) debuteerde twintig jaar geleden met de roman Soms mis je me nooit en sindsdien bracht ze nog drie romans en een boek over tweelingmoeders uit. Ook schrijft ze een blog voor tweelingmoeders. Daarnaast deelt ze haar kennis en ervaring met cursisten van schrijfopleiding De Schrijftuin. 

Schrijven Online en Schrijfdag

Enorm veel mensen willen schrijven en dit valt voor een deel te leren. Een goed plot is van belang, meent Jonkman. “Zonder plot geen urgentie. Dan gaat je verhaal kabbelen en ben je je lezer kwijt,” vertelt Jonkman aan evajinek.nl. Ook raad ze de gratis schrijftips van schrijvenonline.org aan, over  hoe je bijvoorbeeld een goed plot opbouwt. Wil je meer interactie? Dan kan je natuurlijk een workshop volgen. Of naar de Schrijfdag van Schrijven Magazine komen, zegt Jonkman. De Schrijfdag is elk jaar rond half september, een dag vol workshops, lezingen en speeddates met auteurs, schrijfcoaches en uitgevers. 

Talent en doorzettingsvermogen

Om een schrijver te worden is talent en doorzettingsvermogen belangrijk. “Talent is natuurlijk mooi meegenomen, maar aan techniek valt te schaven. In mijn cursussen ben ik steeds weer verbaasd hoe snel mensen met sprongen vooruit kunnen gaan, écht betere schrijvers kunnen worden. Doorzettingsvermogen is eigenlijk nog belangrijker. Wie een boek wil schrijven, moet zitvlees hebben en een lange adem. Je kan al het talent van de wereld hebben, maar zonder zelfdiscipline, komt er niks van terecht,” vertelt Jonkman in het interview.
 

Bron

www.evajinek.nl/onderwerpen/artikel/5050042/kennis-maken-boek-schrijven-leren-cursus-uitgeverij?fbclid=IwAR2nX2Pd2vrvy_VUyZkHUoUNtbAyUVKe64Mwa40d3MWBvo9c5sKGEe0i67I

Uitgeven