Afbeelding

Bron Pixabay

Schrijven vanuit je hart

schrijven vanuit je hartWanneer je schrijft vanuit je hart, word je creatiever. Je verstand doet een stapje terug en je lineaire denken valt weg, waardoor ideeën en inspiratie vrijuit kunnen stromen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk: schrijven vanuit je hart? En wat houdt het precies in? In het komende nummer van Schrijven Magazine vind je 4 oefeningen. Wij geven alvast een kleine oefening prijs.

Door Michelle Shanti

Maak je eerste stap naar ‘schrijven vanuit je hart’ door bewust contact te maken met je emoties

In je hart huizen je primaire emoties maar ook gevoelens die je in het verleden diep hebt weggestopt. In die zin is het hart een opslagplaats van gevoelens en emoties die je leven bewust en onbewust bepalen. De uitdaging is om met deze gevoelens in contact te komen en ze in te zetten voor je schrijfproces.

Wanneer ik de workshop ‘Schrijven vanuit je hart’ geef, heeft minstens twee derde van de deelnemers aan het eind van de training gehuild. Diep en intens vanuit de tenen of bijna onhoorbaar met een verdwaalde traan op de wang. Eigenlijk is dat heel mooi, in contact komen met je hart maakt het hart zacht waardoor je je kwetsbaar durft op te stellen en je je niet meer schaamt voor bepaalde emoties die zich aandienen. Juist in die emoties en in het uiten ervan kun je tijdens het schrijven meer tot de essentie komen.

OEFENING 1:

Leg je hand op je hart. Adem diep en uit. Op dit moment maak je de stof oxytocine aan die je ‘zachter’ en meer ontvankelijk maakt voor dieper liggende emoties. Denk vervolgens terug aan het afscheid dat je ooit hebt moeten nemen van een dierbaar persoon in je leven. Of stel je voor dat je afscheid moet nemen van iemand die heel belangrijk voor jou is. Luister vervolgens naar een muziekstuk of een liedje dat je heel mooi vindt. Blijf je hand op je hart houden en adem ontspannen in en uit.

Schrijf vervolgens in tien minuten je ervaring op, welke beelden kwamen er omhoog, gedachten, herinneringen of misschien zelfs kleuren of geuren? Schrijf alles op, terwijl je je heel bewust blijft van je hart.

Wil je graag alle oefeningen maken? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 5 oktober verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 24 september  16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau