Afbeelding

Bron Pexels

Schrijfwoordenboek: protagonist

wat is protagonistAls je goed wilt leren schrijven, is het handig om schrijftermen te kennen. Zo kun je beter leren begrijpen hoe een verhaal is opgebouwd. Ook wanneer je in gesprek gaat met een uitgeverij is het belangrijk om te weten wat de verschillende schrijftermen betekenen. Hoor of lees je een schrijfterm waarvan je de betekenis niet (meer) weet?  In het Schrijfwoordenboek van Schrijven Online verzamelen we alle schrijftermen én lichten we ze kort toe.

Mis je een schrijfterm waar je meer over wil weten? Mail dan naar redactie@schrijvenonline.org. Deze keer: de protagonist. Van Dale geeft de volgende betekenissen bij dit woord:

1. Hoofdrolspeler, hoofdpersoon

2. Iemand die vóór iets is, die een bepaald standpunt verdedigt.

Een protagonist is het belangrijkste personage in een verhaal. Een verhaal kan ook meerdere protagonisten hebben. Meestal is de protagonist het personage dat de verteller gedurende verhaal het meest volgt, of het personage dat zelf het grootste deel van het verhaal vertelt. De lezer volgt het personage door het verhaal heen, en leert dit personage waarschijnlijk het beste kennen. Dit hoofdpersonage heeft bijna altijd een bepaald doel.

Op weg naar een doel

De protagonist kan het doel hebben om eigen keuzes te maken, om een relatie te hebben met een bepaald personage, wraak op iemand te nemen, of om zich niet te schamen voor zichzelf. In de loop van het verhaal maakt het personage een verandering door en komt het personage dichter bij zijn of haar doel, of faalt het personage juist en is het personage terug bij af of zelfs nog verder van het doel verwijderd dan aan het begin.

Lees meer over de term ‘protagonist’ op Schrijven Online:

Lees meer over de term ‘protagonist’ op andere websites: