Afbeelding

© Daniel Mordzisnki

Schrijftips van Paolo Giordano

paolo giordaniEr zijn drie dingen die voor elke schrijver van wezenlijk belang zijn, zegt de Italiaanse bestsellerauteur Paolo Giordano in het komende nummer van Schrijven Magazine: ‘Geduld, verrassing en je jeugd.’ Wij geven alvast een voorproefje.

Door Vivian de Gier en Marc Brester/AQM

TIP 1: Wees geduldig

‘Geduld betrachten is lastig gedurende je hele schrijverscarrière, maar als beginnend schrijver, en helemaal als je werk nog niet gepubliceerd wordt, is geduldig zijn vaak echt een worsteling. Veel beginnende schrijvers voelen haast om hun boek af te ronden en gepubliceerd te krijgen. Of er is druk vanuit de omgeving of de uitgever om sneller te werken en het boek af te maken. Haast is echter je grootste vijand. Simpelweg omdat het schrijven van een boek tijd nodig heeft. Het is net als wanneer je je huis gaat verbouwen. Je bent maanden bezig, je bent doodop en hebt er genoeg van. Oké, denk je, het is zo wel goed. Maar als er nog geen gordijnen hangen of alleen peertjes aan het plafond in plaats van lampen, dan kun je dat wel negeren, maar je kunt niet doen alsof alles af is. Zo is het ook met schrijven. Als je heel eerlijk bent tegen jezelf, dan wéét je of het boek af is of niet – dat voel je. Leg je manuscript soms weg, neem lange pauzes en ga weer verder. Dan zie je beter waar de tekst nog iets nodig heeft. Pas als je echt het gevoel hebt dat je er niets meer aan kunt verbeteren of dat er verder aan werken alleen maar tot verslechtering zou leiden, is je roman klaar.’

Alle tips van Paolo Giordano lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 februari verschijnt.


Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuisgestuurd. Meld je nu aan, en profiteer van introductiekorting.

MELD JE AAN

Uitgeven