Afbeelding

Creatief schrijven - Schrijfoefening mix genres

Foto: Pexels

Schrijfoefening: mix genres

Als schrijver en lezer heb je vast een voorkeur voor één specifiek genre of misschien voor een aantal. En natuurlijk is er een genre waar je gewoon een hekel aan hebt. Heb je nu meteen wat genres in je hoofd? Goed, hou dit vast! We gaan aan de slag met deze verschillende genres. 


Opdracht 1

Van elk genre kan je iets leren. Van een thriller leer je een ijzersterke spanningsopbouw schrijven, een fantasy of science fiction verhaal leert je informatie overbrengen en met een literaire roman let je op je woordkeuze. Voor de eerste opdracht blijven we in de comfortzone. Kies een genre dat je graag schrijft en/of leest. Bedenk hiervoor een scène die zich in of om het huis afspeelt en schrijf dit in de stijl van het genre op. Denk bij een thriller dus goed na over de opbouw en bij een literaire roman over de beschrijvingen. 

Opdracht 2

Welk genre schrijf je niet graag? De kans is groot dat je er alsnog iets van kan leren! Denk na welke schrijftechnieken tot dit genre behoren. Herschrijf dan de scène uit opdracht 1 zo dat het binnen dit genre past. Misschien wordt Lisa dit keer niet vermoord door een inbreker, maar is de inbreker een demente man die vroeger in het huis woonde. Het kan dus zomaar zijn dat je verhaal deze keer totaal anders is. 

Opdracht 3

Combineer nu deze twee genres! Laat je creativiteit de vrije loop gaan en bedenk hoe je ze gaat combineren. De genres kunnen letterlijk overlappen, maar je kan ook de schrijftechnieken door elkaar gebruiken. De demente man kan ook een moordenaar zijn, maar hij kan ook een mysterie met zich mee brengen waardoor je de spanning van een thriller vasthoudt. 
 

Doe je mee? Plaats je derde verhaal hieronder!