Afbeelding
Beeld
Beeld
Heb je er altijd van gedroomd een filmscenario te schrijven? Maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Schrijven Online heeft de leukste schrijfcursussen en –opleidingen voor jou op een rijtje gezet.
In de basiscursus scenarioschrijven van ScriptAcademy leer je in zes lesdagen over karakteropbouw en dramatische spanning en werk je met inciting incidents, loglines, subtekst en structuur. Ook maak je kennis met scenariomiddelen en hun functies, zoals genre, dialoog, voice-over en flashback.
Daarnaast krijg je de kans een synopsis en een kort filmscenario te schrijven voor een film van tien minuten. Het werk dat je tijdens deze cursus schrijft, wordt gelezen en besproken in de groep, onder leiding van scenarist en NTR-dramaturg Henk Burger. In de laatste les ontvang je ook professionele feedback van een gastdocent die werkzaam is bij de publieke omroep.
Toelatingseis: Geen, maar de lessen worden wel op hbo-plusniveau gegeven.
Meer informatie: ScriptAcademy
De eendaagse workshop Scenario wordt vier keer per jaar aangeboden door de Schrijftuin en gegeven door scenarist Marieke van der Pol. In de ochtend wordt aan de hand van theorie uitgelegd hoe je via een treatment, verschillende scriptversies en een dialoogversie tot een definitieve pre-productieversie van een filmscenario komt. Ook komt de klassieke filmstructuur aan de orde.
’s Middags pitch je jouw filmidee waarbij je voorzien wordt van concrete tips. Wanneer je al een synopsis hebt voor een filmscenario wordt deze van advies en commentaar voorzien.
Toelatingseis: Geen.
Meer informatie: de Schrijftuin
De Schrijversacademie biedt door heel het land op verschillende data een opleiding scenarioschrijven aan, waarin je een script schrijft voor tv, film of toneel. De opleiding bestaat uit veertien verplichte bijeenkomsten en heeft een studielast van 8 tot 10 uur. In de vier inleidende modules richt je je op schrijfstijl, vormgeving van het verhaal, dialogen en karakters. Ook wordt ingezoomd op het verschil tussen een script en een roman of thriller.
Daarna volgt een specialisatietraject waarin je in drie modules kiest welke richting je op wilt en leer je meer over wat het betekent om professioneel schrijver of scenarist te zijn. Tijdens de opleiding worden je opdrachten op verschillende momenten beoordeeld.
Toelatingeis: Geen, maar een goede beheersing van de Nederlandse taal en minimaal havo werk- en denkniveau is van belang.
Meer informatie: Schrijversacademie
De cursus scenarioschrijven van Scriptplus richt zich vooral op gesproken woorden en het spelen met beelden. In de acht lessen wordt er zowel aandacht besteed aan schrijven voor toneel als voor film en televisie. Tijdens de eerste bijeenkomsten leer je over de verschillende verteltechnieken, verhaalstructuren, spanningsbogen en plotontwikkelingen. Verder denk je na over dialogen, scènes en personages.
Halverwege de cursus ga je aan de slag met eigen werk. Dat kunnen losse scènes zijn, maar kan ook het schrijven van een compleet scenario betreffen. Je baseert je in ieder geval op een bestaand literair kort verhaal. Centraal staat het bespreken van elkaars werk tijdens de bijeenkomsten. Dit houdt ook in dat je naast de lessen het werk van je medecursisten leest. De laatste les betreft een presentatie van het door jou geschreven werk dat door professionele acteurs wordt voorgedragen.
Toelatingseis: Geen.
Meer informatie: Scriptplus/Hogeschool van Amsterdam
Het is moeilijk om je brood te verdienen als scenarioschrijver, maar wie weet ben je met jouw talent en voldoende gereedschap in staat een eigen scenario of script af te ronden en dat is al een prestatie op zich. Uiteindelijk draait het er om dat jij laat zien wat je te vertellen hebt.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!