Afbeelding

Roman schrijven over corona

Foto: Pexels

Roman schrijven over corona? Laat je inspireren door 5 schrijvers die schreven over een pandemie

De coronacrisis geeft meer tijd om een boek te schrijven en misschien inspireert het je om een verhaal te schrijven. Een pandemie is geen onbekend onderwerp in de literatuur en er zijn genoeg boeken om je door te laten inspireren. Deze 5 schrijvers gingen je voor! 


1. De stad der blinden - José Saramago

Een automobilist wordt ineens blind terwijl hij voor het verkeerslicht wacht. De oogarts vindt echter niets: het oog is kerngezond. Toch beweert de man dat hij niets ziet behalve wit. Al snel worden andere mensen, die in contact zijn geweest met de eerste blinde, ook blind. De oogarts, de man die de eerste blinde naar huis bracht en zo verder. 

Zoals misschien opvalt in de beschrijving worden er geen namen gebruikt. Saramago noemt de personages ‘de oogarts’ of ‘de vrouw van de oogarts’. Het gebruik van komma’s en hoofdletters worden ook niet op een reguliere manier gebruikt, wat zorgt voor een eigenaardige schrijfstijl.

Bestel het boek hier.

2. World War Z - Max Brooks

Een verhaal over een fictionele pandemie die eveneens een origine heeft in China wanneer een jongetje een geheimzinnige infectie oploopt en verandert in een zombie. Het is nog maar het begin doordat de ziekte zich als een lopend vuurtje verspreid dankzij de illegale orgaanhandel. Een medewerker van de Verenigde Naties krijgt de opdracht om de geschiedenis van World War Z op te schrijven. 

Het boek is niet alleen een spannende zombiethriller: Brooks zet ook vraagtekens bij de politiek en corrupte bedrijven. Ook nog zin in een filmavondje? World War Z werd in 2013 verfilmd met Brad Pitt in de hoofdrol!

Bestel het boek hier.

3. Station Elf - Emily St. John Mandel

Op een avond overlijdt de beroemde acteur Arthur Leander op het toneel. Diezelfde avond grijpt een dodelijk griepvirus om zich heen in Noord-Amerika. Twintig jaar later trekt Kirsten, een actrice van het Reizende Symfonieorkest, langs de nieuwe nederzettingen om Shakespeare op te voeren voor de overlevenden van deze ramp. Helaas was deze eerste ramp niet de laatste bedreiging. 

Bestel het boek hier.

4. De pest - Albert Camus

Het verhaal van Franse schrijver Albert Camus speelt zich af in de Algerijnse stad Oran, in 1940 nog een kolonie van Frankrijk. De stad wordt geleidelijk veroverd door een ziekte en wordt afgesloten van de buitenwereld. De beschrijving van de menselijke reacties zijn nuttige inspiratie voor jouw eigen verhaal: van aanvankelijke onverschilligheid, naar ontkenning en naar een wanhopige poging de ziekte te bestrijden. Ook dit boek werd in 1992 verfilmd door Luis Puenzo.

Bestel het boek hier.

5. The Book of M - Peng Shepherd

Dit Engelstalige boek is (nog) niet vertaald in het Nederlands, maar beschrijft een bijna bizarre epidemie. Deze ziekte begint op een markt in India, waar de schaduw van een man plots verdwijnt. Het fenomeen raast over de wereld en degene die hun schaduw verliezen langzaam hun herinneringen. Deze schaduwlozen verliezen meer dan alleen hun herinneringen, hun menselijkheid is vaak ver te zoeken. Ory en Max leven sinds de uitbraak in een afgelegen hotel diep in het bos en zijn van plan daar zo lang mogelijk te blijven. Totdat Max haar schaduw verliest en besluit te vluchten voordat ze haar man iets aandoet. Ory waagt zichzelf een onherkenbare wereld in, om haar te vinden voordat het te laat is.  

Bestel het boek hier.

Techniek