Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
De huidige situatie in Nederland is vanwege het coronavirus onzeker door de medische en financiële gevolgen. Toch mogen we niet bij de pakken neer gaan zitten. Bovendien is dit ongemerkt een stukje hedendaagse geschiedenis dat de moeite waard is om te documenteren, zeker als je iets wilt schrijven in het genre faction.
Dat is een samensmelting van de woorden fiction en facts. Feiten die de auteur heeft versierd met fictie. Een goed voorbeeld daarvan is de film The perfect storm. Die bijzondere storm heeft echt plaatsgevonden en de uitgebeelde schipbreuk ook. Allemaal feiten. Het verhaal er omheen is fictie. Of Margin Call, een film over het begin van de economische crisis. Het script is gebaseerd op de ervaringen van een betrokkene.
Mijn advies: leg deze coronaperiode op je eigen manier vast. Natuurlijk kan het geen kwaad om krantenartikelen en dergelijke dingen te bewaren, maar geef er ook je eigen draai aan. Probeer eventueel een coronadagboek bij te houden en vergeet vooral niet om foto’s te maken. Denk dan aan de lege rekken bij de supermarkt, de bordjes bij de drogist met de mededeling dat Paracetamol en andere artikelen zijn uitverkocht, de gesloten horecagelegenheden, scholen die dicht zijn, het verplicht thuis zijn, noem maar op. Denk een beetje als een journalist, maar vooral als mens. Wat treft jou?
Ik woon in een flatgebouw waar iemand in de hal een formulier heeft opgehangen waarop je je naam en telefoonnummer kunt plaatsen en wat je voor je flatgenoten kunt doen. De lijst van vrijwilligers wordt steeds langer. Dat is toch prachtig? Deze coronaperiode roept vragen op. Wat doe je als je gestrand bent in een voor jou vreemd land? Hoe voel je je na een maand of langer verplicht zoveel mogelijk thuis blijven? Wat als je een (doodzieke) dierbare niet mag bezoeken? Noteer niet alleen je angsten en verdriet, maar vooral wat je op de been houdt.
Ik zeg niet dat je meteen in de pen moet klimmen om een coronathriller of coronaroman te schrijven, tenzij je een origineel idee hebt dat je wilt uitwerken. Of wacht een paar jaar. Wat de daadwerkelijke gevolgen van het coronavirus zijn, weten we pas als we ons leven weer zoveel mogelijk hebben kunnen hervatten.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.