Afbeelding

Bron Unsplash

Overzicht literair nieuws week 33

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Reizende winkel Boekenfestijn failliet

De reizende ramsjwinkel Boekenfestijn, die in 1981 begon onder de naam Centrale Boekhandel, is vorige week failliet verklaard. Boekenfestijn werd ieder jaar 18 keer georganiseerd op locaties in België en Nederland. Het boekenaanbod bestond uit een breed spectrum aan genres. Naast boeken werden ook knutselartikelen, cd’s en kalenders tegen lage prijzen verkocht.

Bron: Boekennieuws.nl

Schrijver en Nobelprijswinnaar Toni Morrison overleden

De Amerikaanse schrijver Toni Morrison is vorige week overleden. Morrison debuteerde in 1988 met de roman Beloved, waarvoor zij de Pulitzerprijs won. De romans Jazz uit 1992 en Paradise uit 1997 vormen losjes een trilogie met dit debuut. Voordat Morrison doorbrak als schrijver was zij redacteur bij uitgeverij Random House. Daar was zij actief bezig getalenteerde zwarte schrijvers een podium te bieden voor hun teksten. In 1992 ontving Morrison, een pseudoniem voor Chloe Ardella Wofford, de Nobelprijs voor de Literatuur.

Bron: Nu.nl

Moeder en dochter Clinton schrijven boek over moedige vrouwen

Hillary Clinton en haar dochter Chelsea Clinton schrijven voor het eerst samen een boek. In het boek met de titel The Book of Gutsy Women zullen honderd portretten van vrouwen te lezen zijn, die de twee als ‘moedige vrouwen’ zien. Hillary Clinton liet bovendien weten dat het boek aansluit op een onderwerp dat ze al bespreekt met haar dochter sinds ze een klein meisje was. Naast bekende namen van over de hele wereld kozen de Clintons ook vrienden en familie uit.

Bron: Nu.nl

Erven J.D. Salinger gaan akkoord met e-books

De erven van de Amerikaanse schrijver J. D. Salinger hebben besloten om toestemming te geven om het kleine oeuvre van de auteur als e-books te publiceren. Salinger zelf overleed in 2010. Salinger vond dat zo veel mogelijk mensen zijn boeken moesten kunnen lezen. Daarom zorgde hij ervoor dat er altijd genoeg goedkope edities van zijn werk werden gedrukt. Wel had hij een hekel aan het internet, en had hij een sterke voorkeur voor de ervaring van het lezen van een fysiek boek. Ook voorstellen voor film-en toneeladaptaties van zijn werk keurde hij af. In ieder geval worden vier teksten, waaronder zijn bekendste roman The Catcher in the Rye, in de VS en in Groot-Brittannië als e-books gepubliceerd.

Bron: The Guardian

Bron

Unsplash