Afbeelding

Bron Unsplash

Overzicht literair nieuws week 30

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Longlist Jan Wolkers Prijs 2019 bekendgemaakt

Afgelopen zondag is de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2019 onthuld. De lijst bestaat uit negentien boeken, waaronder De nieuwe gids voor niet-bestaande vogels van Europa van O.C. Hooymeijer, Moord op de moestuin van Nicolien Mizee en De ontsnapping van de natuur van Thomas Oudman en Theunis Piersma. De Jan Wolkers Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste Nederlandse natuurboek. Op zondag 20 oktober wordt onthuld wie de prijs gewonnen heeft.

Bron: Vroege Vogels

Italiaanse schrijver Andrea Camilleri overleden

Vorige week woensdag is de Italiaanse schrijver Andrea Camilleri overleden. Camilleri is vooral bekend van de reeks detectiveromans over inspecteur Montalbano, waar hij aan begon in het jaar 1994. Aan het begin van zijn carrière schreef Camilleri korte verhalen en gedichten. In de jaren ’70 werkte hij als scenarioschrijver voor de Italiaanse televisie. In 1992 schreef hij een internationale bestseller die in Nederland is uitgebracht onder de titel Het jachtseizoen.

Bron: Tzum.info

Duitse prijs gaat naar vertaler van Nederlands jeugdboek

Dit najaar wordt de Christoph Martin Wieland Vertaalprijs uitgereikt aan Eva Schweikart. Zij ontvangt de prijs voor haar vertaling van de roman Lampje van Annet Schaap. De jury meldt in het rapport het volgende over deze vertaling: ‘Haar Duitse tekst is aanvankelijk beklemmend, intens en sober, daarna hoopvol sprankelend en sprookjesachtig magisch zoals het origineel. De sfeer overtuigt, nergens vermoedt de lezer een vertaling’. De Christoph Martin Wieland Vertaalprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. 

Bron: Boekkennieuws.nl

Bergens hotel helpt onontdekt schrijftalent

Op 11 juli heeft Blooming hotel in Bergen de eerste editie van het Badboek uitgebracht, een boek met korte verhalen dat waterbestendig is. Voor deze uitgave schreef thrillerschrijfster Saskia Noort een kort verhaal. Eens per jaar zal er een nieuw Badboek verschijnen. Naast een verhaal van een reeds bekende schrijver zullen de volgende edities ook een debuutverhaal bevatten. Ieder jaar maakt een ‘onontdekt literair talent’ kans om writer-in-residence te worden. Diegene mag dan verder werken aan haar of zijn winnende verhaal tijdens een verblijf in het Blooming hotel. Het afgeronde verhaal wordt vervolgens gepubliceerd in het Badboek. Klik hier voor meer informatie.

Beeld Unsplash

Uitgeven