Afbeelding

Bron Pexels

Overzicht literair nieuws week 28

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Winnaars ANV Debutantenprijs bekendgemaakt

In Dordrecht is de ANV Debutantenprijs voor de 24e keer uitgereikt. Voor deze laatste keer met  de ANV als sponsor had de prijs dit jaar twee winnaars. De Lezersjury koos Mirthe van Doornik met haar boek Moeders van anderen als winnaar. De vakjury kende de prijs toe aan Marieke Lucas Rijneveld voor het boek De avond is ongemak. Voor de prijs konden de uitgevers fictiedebuten aanmelden die zijn uitgebracht in 2018.

Bron: anvdebutantenprijs.nl

Maxim Februari is vierde Zomergast

De televisieomroep VPRO heeft onthuld dat de schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari op 18 augustus de vierde gast zal zijn in de komende reeks van Zomergasten. Februari is columnist voor NRC Handelsblad  en auteur van onder meer de roman Klont en het non-fictieboek De maakbare man over transseksualiteit. Over het interview bij Zomergasten laat Februari weten dat je met beeld ‘echte mensen en echte situaties’ kunt opvoeren ‘zonder daarbij zelf in de weg te zitten’. Als Zomergast zal hij daarom proberen ‘voorrang te geven aan de zintuiglijke ervaringen van het kijken’.

Bron: Tzum.info

Auteur Gone Girl vindt dat boek wordt misbruikt in vermissingszaak

In de rechtszaak rondom de vermissing van een Amerikaanse vrouw zijn haar ex-echtgenoot en zijn nieuwe nieuw vriendin de hoofdverdachten. Volgens de advocaat van de ex-echtgenoot zou zijn voormalige vrouw een script hebben geschreven dat sterk leek op de roman Gone Girl uit 2012 van Gillian Flynn. Flynn is woedend dat haar boek steeds weer wordt genoemd in berichten over de rechtszaak. In de roman Gone Girl zet een vrouw haar eigen verdwijning in scène.

Bron: NU.nl

Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2019 bekend

Afgelopen vrijdag werd bekend welke tien boeken genomineerd zijn voor de Libris Geschiedenis Prijs, een prijs bedoeld voor historische boeken voor een breed publiek. Genomineerd zijn onder andere Een wereld vol patronen. De geschiedenis van kennis van Rens Bod, De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares van Annet Mooij en De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen van Bart van Loo. De prijs wordt uitgereikt in oktober en hoort bij de Maand van de Geschiedenis.  

Bron: Tzum.info

Beeld Pexels

Uitgeven