Afbeelding

Bron Unsplash

Overzicht literair nieuws week 26

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Shortlist Europese Literatuurprijs 2019 bekend

Vorige week is de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2019 bekendgemaakt. De Europese Literatuurprijs 2019 wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt aan ‘de beste hedendaagse Europese romans’ die in het voorgaande jaar zijn verschenen. De vijf genomineerde romans zijn Onder de Drachenwand van Arno Geiger, Het verhaal van een huwelijk van Geir Gulliksen, Materiaalmoeheid van Marek Šindelka, Winter van Ali Smith en De orde van de dag van Éric Vuillard. De prijs wordt aan het eind van dit jaar uitgereikt aan de Nederlandse vertalers van de romans. Dit gebeurt op het Crossing Border Festival in Den Haag. 

Bron: Boekennieuws & Europese Literatuurprijs

Nieuwe Poet Laureate gekozen in VS

In de Verenigde Staten is onthuld dat Joy Harjo daar de nieuwe poet laureate zal zijn. De functie van poet laureate is vergelijkbaar met onze Dichter des Vaderlands. Harjo is de 23e Amerikaanse poet laureate, en zal de functie twee jaar vervullen. Ze volgt Tracy K. Smith op. Amerikaanse media benadrukken dat Harjo de eerste Native American is die poet laureate zal zijn. Harjo schreef onder andere de dichtbundel She Had Some Horses.

Bron: Tzum.info

Zilveren Griffels en Zilveren Penselen uitgereikt

Vorige week dinsdag zijn de jaarlijkse Zilveren Penselen en Zilveren Griffels weer uitgereikt. Aan de beste kinderboeken werden twaalf Zilveren Griffels uitgereikt. Onder de genomineerde boeken zijn Droomopa van Dolf Verroen en Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak. Daarnaast waren acht Zilveren Penselen bestemd voor de beste geïllustreerde kinder- en jeugdboeken. De jury voor de prijzen bestond uit zeven volwassenen.

Bron: Tzum.info & NU.nl

Nieuw Amsterdam neemt uitgeverij Podium over

De kleine Nederlandse uitgeverij Podium wordt overgenomen door uitgeefhuis Nieuw Amsterdam, onderdeel van het weer grotere bedrijf Novamedia. Directeur Joost Nijsen van uitgeverij Podium laat weten een groter team nodig te hebben om het boekenaanbod goed in de markt te zetten. Wat mogelijk meespeelt in zijn beslissing is dat bestsellerauteurs als Kluun, Joris Luyendijk en Ronald Giphart hun contract bij uitgeverij Podium in de afgelopen jaren opzegden. Nijsen heeft gemeld dat Podium als literaire uitgeverij zo veel mogelijk zelfstandig blijft.

Bron: Tzum.info

Beeld Unsplash

Uitgeven