Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 24

Overzicht literair nieuws week 24

12 Juni 2019

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Mel Wallis de Vries wint Prijs van de Jonge Jury 

Vorige week is de Prijs van de Jonge Jury 2019 uitgereikt. Jeugdschrijver Mel Wallis de Vries heeft met haar thriller Wild deze prijs gewonnen. Wallis de Vries won de prijs al zes keer eerder. De Jonge Jury Debuutprijs is gewonnen door Nadine Swagerman voor Één waarheid. De winnaars van de prijs worden jaarlijks gekozen door jongeren van 12 tot en met 16 jaar. De Prijs van de Jonge Jury wordt uitgereikt sinds 1998 en is bedacht om er voor te zorgen dat ‘jongeren met plezier lezen en een mening hebben over de boeken die ze lezen’.

Bronnen: NU.nl & Jonge Jury

Winnaar Britse Women’s Prize for Fiction bekend

In Groot-Brittannië is vorige week de Women’s Prize for Fiction uitgereikt aan Tayari Jones. Zij won de prijs met haar roman An American Marriage. Het Afro-Amerikaanse hoofdpersonage van deze roman belandt onterecht in de gevangenis. Deze gebeurtenis heeft een rampzalig effect op zijn huwelijk. De Women’s Prize for Fiction bestaat sinds 1996 en wordt uitgereikt aan de beste Engelstalige roman die in het voorbije jaar gepubliceerd is en geschreven is door een vrouw.

Bronnen: The Guardian & Women’s Prize for Fiction

Canadese schrijfster Rachel Kusk houdt in november 37e Van der Leeuw-lezing

Onlangs is bekendgemaakt dat de Canadese schrijfster Rachel Kusk de 37e Van der Leeuw-Lezing houdt. Deze lezing zal plaatsvinden op 22 november in de stad Groningen. Kusk heeft onder meer het boek In het land van de moeders geschreven, een controversieel werk over moederschap. De lezing heeft als thema ‘Laat werk: de expressieve vrijheid van oudere vrouwelijke schrijvers en kunstenaars.’ Vanaf eind september zijn toegangskaarten gratis verkrijgbaar.

Bronnen: Stichting van der Leeuw-lezing & Volkskrant

Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb kiest gedichten uit

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft een poëziebundel uitgebracht met de titel Lees!. De bundel bevat vijftig van zijn favoriete gedichten uit de wereldpoëzie. De bundel is uitgebracht naar aanleiding van het vijftigjarige bestaan van het poëziefestival Poetry International Rotterdam. Dit poëziefestival vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 16 juni.

Bron: Boekennieuws

Beeld Pexels

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Overzicht literair nieuws week 23
- Overzicht literair nieuws week 22
- Overzicht literair nieuws week 21
- Overzicht literair nieuws week 20


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN