Afbeelding

Bron Pexels

Overzicht literair nieuws week 24

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Mel Wallis de Vries wint Prijs van de Jonge Jury 

Vorige week is de Prijs van de Jonge Jury 2019 uitgereikt. Jeugdschrijver Mel Wallis de Vries heeft met haar thriller Wild deze prijs gewonnen. Wallis de Vries won de prijs al zes keer eerder. De Jonge Jury Debuutprijs is gewonnen door Nadine Swagerman voor Één waarheid. De winnaars van de prijs worden jaarlijks gekozen door jongeren van 12 tot en met 16 jaar. De Prijs van de Jonge Jury wordt uitgereikt sinds 1998 en is bedacht om er voor te zorgen dat ‘jongeren met plezier lezen en een mening hebben over de boeken die ze lezen’.

Bronnen: NU.nl & Jonge Jury

Winnaar Britse Women’s Prize for Fiction bekend

In Groot-Brittannië is vorige week de Women’s Prize for Fiction uitgereikt aan Tayari Jones. Zij won de prijs met haar roman An American Marriage. Het Afro-Amerikaanse hoofdpersonage van deze roman belandt onterecht in de gevangenis. Deze gebeurtenis heeft een rampzalig effect op zijn huwelijk. De Women’s Prize for Fiction bestaat sinds 1996 en wordt uitgereikt aan de beste Engelstalige roman die in het voorbije jaar gepubliceerd is en geschreven is door een vrouw.

Bronnen: The Guardian & Women’s Prize for Fiction

Canadese schrijfster Rachel Kusk houdt in november 37e Van der Leeuw-lezing

Onlangs is bekendgemaakt dat de Canadese schrijfster Rachel Kusk de 37e Van der Leeuw-Lezing houdt. Deze lezing zal plaatsvinden op 22 november in de stad Groningen. Kusk heeft onder meer het boek In het land van de moeders geschreven, een controversieel werk over moederschap. De lezing heeft als thema ‘Laat werk: de expressieve vrijheid van oudere vrouwelijke schrijvers en kunstenaars.’ Vanaf eind september zijn toegangskaarten gratis verkrijgbaar.

Bronnen: Stichting van der Leeuw-lezing & Volkskrant

Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb kiest gedichten uit

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft een poëziebundel uitgebracht met de titel Lees!. De bundel bevat vijftig van zijn favoriete gedichten uit de wereldpoëzie. De bundel is uitgebracht naar aanleiding van het vijftigjarige bestaan van het poëziefestival Poetry International Rotterdam. Dit poëziefestival vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 16 juni.

Bron: Boekennieuws

Beeld Pexels

Uitgeven