Afbeelding

Overzicht literair nieuws week 22

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Nationale Voorleeslunchverhaal 2019 geschreven door Maarten Spanjer

Afgelopen weekend is bekendgemaakt dat Maarten Spanjer het Nationale Voorleeslunchverhaal van 2019 schrijft. De voetbalwedstrijd tussen de clubs Ajax en Benfica in 1969, een wedstrijd die als internationale doorbraak van Ajax wordt gezien, speelt een rol in Spanjers verhaal. Het Nationale Voorleeslunchverhaal is bedoeld om ouderen te laten meemaken dat luisteren naar een voorleesverhaal leuk en verbindend kan zijn. Op vrijdag 4 oktober, Nationale Ouderendag, zal het verhaal in onder andere bibliotheken en verzorgingstehuizen worden voorgelezen.

Bronnen: NU.nl & Nationale Voorleeslunch

Auteur Boekenweekessay 2020 bekendgemaakt

Özcan Akyol schrijft het essay bij de Boekenweek van volgend jaar. Het thema van die Boekenweek wordt Rebellen en dwarsdenkers. Akyol meldt dat het thema hem ‘op het lijf geschreven’ is. Akyol zegt daarnaast dat hij zal proberen om toegankelijk te schrijven, en zo een breed lezerspubliek aan te spreken met zijn verhaal.

Bronnen: NU.nl & Boekblad

Auteurs verhalenbundel tweede Boekenweek voor Jongeren bekend

Van 20 tot en met 29 september dit jaar vindt de tweede Boekenweek voor Jongeren plaats. De week wordt door het CPNB georganiseerd om jongeren van 15 tot en met 18 jaar oud meer te laten lezen. Het geschenk dat speciaal voor deze boekenweek wordt gemaakt, heeft net als het geschenk van vorig jaar de titel 3PAK. 3PAK is een boekje met drie verhalen van  drie verschillende auteurs. Dit jaar schrijven Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow de verhalen.

Bronnen: Tzum & Boekenweekvoorjongeren.nl

Omaanse Jokha al Harthi wint internationale Man Booker Prize

De schrijfster Jokha al Harthi is de eerste Arabische auteur die de Man Booker International Prize wint. De prijs wordt sinds 2014 jaarlijks uitgereikt aan de beste in het Engels vertaalde fictie. Al Harthi kreeg de prijs voor haar roman Celestial Bodies. De belangrijkste personages in deze roman zijn drie zussen uit een dorp in Oman. Zij maken mee hoe een maatschappij met onder andere slavenhandel zich na de koloniale tijd ontwikkelt.

Bron: NU.nl

Uitgeven