Afbeelding

Beeld Pexels

Overzicht literair nieuws week 29

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Debutanten ontvangen startersbeurs van Letterenfonds

Voor de zevende keer heeft het Nederlands Letterenfonds aan acht debutanten een bedrag van €10.400 uitgereikt zodat zij aan hun tweede boek kunnen werken. De schrijvers zijn geselecteerd uit een groep van 28 debutanten. Onder hen zijn Roberta Petzoldt voor de dichtbundel Vruchtwatervuurlinie, Mariken Heitman voor de roman De wateraap en Dore van Buivenbode voor het non-fictieboek Mijn Poolse huis. De debuten die in aanmerking kwamen voor de prijs verschenen in de periode van 1 januari 2017 tot en met 15 maart 2019.

Bron: Letterenfonds

George R.R. Martin ‘zal doorgaan met de versie die hij wilde schrijven’ van A Song of Ice and Fire

De Amerikaanse auteur George R.R. Martin probeert zich niet te laten beïnvloeden door de meningen van fans van de populaire televisieserie Game of Thrones. Martin vindt dat de negatieve reacties op de afloop van de televisieserie geen invloed hebben op zijn plannen voor de laatste twee delen van zijn boekenserie A Song of Ice and Fire. Martin zegt daarnaast dat de producenten van de televisieserie niet al zijn ideeën over  de afloop hebben overgenomen: ‘het is meer alsof er twee werelden naast elkaar bestaan. Ik moet en zal doorgaan met de versie die ik wilde schrijven.’

Bron: NU.nl

Geboorte Iris Murdoch 100 jaar geleden

15 juli was het 100 jaar geleden dat schrijfster Iris Murdoch geboren werd in Dublin in Ierland. In 1994 werd zij nog uitgeroepen tot beste levende Britse schrijfster. Ze groeide namelijk op in Londen, en wordt als Brits auteur gezien. De roman The Sea, The Sea uit 1978, dat bekroond werd met de Man Booker Prize, wordt gezien als haar beste boek. Na haar dood in 1999 ging haar reputatie sterk achteruit. Eind augustus verschijnt een nieuwe editie van de Nederlandse vertaling van haar boek The Bell.

Bron: Tzum

Uitgeven