Afbeelding

Bron Unsplash

Overzicht literair nieuws week 32

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Zeldzaam Harry Potter-boek geveild voor ruim 31.000 euro

Een boek uit de eerste oplage van het eerste deel van de Harry-Potterboekenreeks is vorige week geveild in Londen. Het boek met de titel Harry Potter and the Philosopher’s Stone bracht omgerekend ruim 31.000 euro op. Het exemplaar is gedrukt in het jaar 1997, uit een eerste druk met een oplage van 500 boeken. De vorige eigenaar kocht het boek twintig jaar geleden op een rommelmarkt voor 1 pond. De Harry Potter-boeken waren toen nog niet populair.

Bron: nu.nl

Shortlist Hebban Debuutprijs 2019 bekendgemaakt

Vorige week is bekendgemaakt welke vijf debuutwerken genomineerd zijn voor de Hebban Debuutprijs 2019. De jury voor de shortlist bestond uit 150 leden van de website van ‘lezerscommunity’ Hebban. Een breed scala aan boeken komt voor de prijs in aanmerking. De prijs is namelijk bedoeld voor ‘Nederlandstalige literaire fictie, literaire non-fictie, spanning en feelgood verschenen tussen 1 april 2018 en 1 april 2019.’ De genomineerde werken zijn Lam van Hannelore Bedert, Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel, Laura H. van Thomas Rueb, Doet sneeuw pijn van Carolien Spaans en De witte kamer van Samantha Stroombergen. Eind september wordt bekend wie de prijs wint.

Bron: Tzum.nl & Hebban.nl

Boekenverkoop bol.com tweede kwartaal 2019: vrouwen kozen in print vaker voor non-fictie dan mannen

Bol.com heeft via haar boekenmonitor bekendgemaakt wat de trends waren in haar boekenverkoop in het tweede kwartaal van 2019. Opvallend is onder andere dat veertigers het grootste aandeel hebben in de boekaankopen via bol.com. Dat is zowel het geval bij e-books als bij gedrukte boeken. Naast leeftijdsverschillen tussen kopers, benadrukt bol.com enkele verschillen in koop- en leesgedrag tussen mannen en vrouwen. Op bol.com is bij mannen Otmars zonen van Peter Buwalda het meest gelezen boek, zowel bij gedrukte boeken als e-books. Als het gaat om gedrukte boeken lezen vrouwen vaker non-fictie dan mannen. Volgens bol.com kochten vrouwen vooral dieetboeken in die categorie. Als het gaat om e-books lezen vrouwen via bol.com vooral spannende boeken en staat de thriller Facade van Esther Verhoef  bovenaan de lijst.  

Bron: bol.com

Beeld Unsplash

Uitgeven