Afbeelding

unsplash

Overzicht literair nieuws week 31

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Gasten in boekenprogramma van Matthijs van Nieuwkerk bekend

Mathijs van Nieuwkerk heeft naast De Wereld Draait Door een nieuw televisieprogramma dat gericht is op de literatuur. Het boekenprogramma van de DWDD-presentator wordt uitgezonden op NPO1, onder de naam Moby Dick. De eerste aflevering is te zien op 9 augustus om 22.25 uur. Van Nieuwkerk gaat vier avonden lang in gesprek met twee tafelgasten per uitzending. Elke aflevering bestaat uit twee nieuwe gasten die vertellen over literaire werken die hun leven hebben beïnvloed.

De gasten voor de eerste aflevering zijn presentatrice Dieuwertje Blok en Nobelprijswinnaar voor Scheikunde Ben Feringa. Op andere avonden schuiven cabaretier Diederik van Vleuten en Holkje van der Veer als tweetal aan (16 augustus), en muzikant Henny Vrienten en auteur Jolande Withuis (23 augustus), en presentatrice Simone Weimans en autojournalist Bas van Putten (30 augustus). 

Bron: Televizier

Onderzoek naar leesgedrag van docenten Nederlands

Literatuurcriticus Jeroen Dera heeft onderzoek gedaan naar het leesgedrag van docenten Nederlands in de bovenbouw. Hij vroeg de docenten hoeveel boeken ze lazen en welke titels. Daarnaast vroeg hij in hoeverre ze titels op de laatste longlist van de Libris Literatuurprijs kenden en gelezen hadden. De resultaten bleken schokkend, aangezien meer dan een kwart van de docenten volgens het onderzoek maar één boek per maand leest. Zestig procent van de docenten kwam niet verder dan twee boeken.

Er geldt wel een belangrijke kanttekening bij dit onderzoek. Alleen oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur werd geteld. Schrijver Michelle van Dijk concludeert dat docenten Nederlands wél veel lezen, als je deze kanttekening uit het onderzoek verwijdert.

Bron: Tzum

Onzekere toekomst voor de boekenbon

De omzet van de boekenbon is de afgelopen tien jaar met bijna vijftig procent gedaald, waardoor de toekomst van de boekenbon in gevaar komt. Uit internetstukken van de Koninklijke Boekverkopersbond blijkt dat de omzet in 2008 nog 38 miljoen euro was, en in 2017 was dit nog maar 20 miljoen. Tot overmaat van ramp daalde de omzet in de eerste maanden van dit jaar ook nog eens met zeven procent. De Boekverkopersbond gaat daarom in beraad over de toekomst van de boekenbon. Op basis van een stemming neemt de Boekverkopersbond in het najaar een besluit over de toekomst van de bon.

Bron: NOS

Engelse vertaling Judas groot succes

Astrid Holleeder heeft dankzij de Engelse vertaling van haar boek Judas nu ook internationaal veel succes. De reden hiervoor is een artikel van het Amerikaanse magazine The New Yorker, waarin de internationale publiciteitscampagne begon. Het artikel telt maar liefst twaalfduizend woorden. De schrijver, sterauteur Patrick Radden Keefe, heeft drie tot vier maanden aan het artikel gewerkt. De boekrechten van Judas zijn ook inmiddels doorverkocht aan twaalf landen en de filmrechten zijn aan een Steven Spielberg gelieerde maatschappij verkocht.

Bron: Het Parool

Ongebruikte sketches van Monty Python opgedoken

Monty Python-lid Michael Palin schonk vorig jaar archiefmateriaal aan The Britisch Library. De bibliotheek kwam tussen dit materiaal ongebruikte sketches tegen voor onder andere The Holy Grail. Zo zijn er scripts van twee ongebruikte sketches voor deze film ontdekt. Eén van de meest iconische personages in de film is de Zwarte Ridder, die nadat zal zijn ledematen zijn afgehakt blijft doorvechten. In het script werd echter ook een Roze Ridder beschreven, die niet wilde vechten, maar juist een kusje eiste voordat hij de protagonisten liet passeren.

Een andere sketch die de bibliotheek ontdekte was een saloon-sketch. Hierin strompelt een uitgedroogde man de woestijn uit, op zoek naar bier. De man achter de toog zegt dat ze helaas geen drank meer serveren, omdat het een boekhandel geworden is. “De laatste boekhandel voordat je in Mexico bent”, zegt de man trots. Deze sketch is kenmerkend voor de aanpak van Monty Python-leden Palin en Jones, die vaak een stereotiepe scène als uitgangspunt nemen, en waar ze een onlogisch element aan toevoegen.

Een deel van het nieuwe archiefmateriaal wordt vanaf 7 augustus in The British Library geëxposeerd.

Bron: NRC