Afbeelding

unsplash

Overzicht literair nieuws week 28

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Kinderboek dat wordt beschuldigd van racisme uit de verkoop gehaald

Het kinderboek Suriname, here we come!, van schrijfster Sanne de Bakker, is uit de handel gehaald nadat het boek beschuldigd werd van racistische ondertonen. Het boek is eigenlijk bedoeld als een soort reisdagboek met leuke weetjes over Suriname.

Sommige van die weetjes houden echter in dat de mannen in Suriname het heel normaal vinden om vreemd te gaan, en dat sommige mensen zichzelf als slaaf verkochten om een beter leven te hebben. Dit soort ‘feitjes’ zorgden ervoor dat het boek ophef opwekte op social media. Daarom heeft Uitgeverij Kluitman het boek uit de verkoop gehaald.

Bron: NRC

Ereprijs Golden Man Booker Prize for Fiction uitgereikt

De roman The English Patient heeft dit weekend de Golden Man Booker Prize for Fiction gewonnen. Deze ereprijs is uitgereikt nadat alle 51 winnaars van de Man Booker Prize for Fiction van de afgelopen eeuw onder de loep genomen worden.

Een vijfkoppige jury selecteerde de beste winnaars van elk decennium. Nadat een shortlist van beste boeken gemaakt was, kwam The English Patient als grote winnaar naar voren. De schrijver Michael Ondaatje gelooft echter zelf niet dat zijn roman de beste op de lijst is, aangezien hij het boek zelf af en toe te vaag vindt.

Bron: Volkskrant

Vrouwelijke auteurs hebben meer moeite met een beurs ontvangen

Vrouwelijke proza-auteurs hebben het moeilijker dan hun mannelijke tegenhangers om een beurs te krijgen van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). Maar daar blijft het niet bij. Vrouwen ontvangen ook lagere bijdragen dan hun mannelijke collega’s. Vreemd genoeg stijgt de kans op een succesvolle beursaanvraag niet als er meer vrouwelijke experts bij de beoordeling betrokken zijn.

Uiteindelijk dienen vrouwen dertig procent minder aanvragen voor beurzen in. Dit blijkt uit een masteronderzoek van Yannick Geens aan de Universiteit Antwerpen.

Bron: De Standaard

Meer aandacht voor taal op basisscholen

Om kinderen meer te laten lezen, stuurt de Raad voor Cultuur steeds meer schrijvers langs basisscholen. Uit een recent rapport blijkt dit succesvol te werken. Stichting De Schoolschrijver selecteert elk jaar vijftig scholen die wel wat extra aandacht op taalgebied kunnen gebruiken. Dat kunnen bijvoorbeeld scholen zijn met veel kinderen uit Oost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije.

Door meer met taal bezig te zijn wordt verwacht dat de kinderen ook meer zelfvertrouwen gaan krijgen om echt aan de slag te gaan met taal. Het lijkt wel nodig te zijn om de toenemende ontlezing tegen te gaan, aangezien in een recent internationaal onderzoek naar leesplezier Nederlandse jongeren zelfs als laatste eindigden. Daarom is het volgens de Raad voor Cultuur essentieel om lezen meer te integreren in beleid, onderwijs en letteren.

Bron: Volkskrant