Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 25

Overzicht literair nieuws week 25

20 Juni 2018

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

De grootste kans om jouw boek te verkopen? Schrijf een spannend boek

Spannende boeken blijven de best verkochte boeken van Nederland. In de periode van mei 2017 tot en met april 2018 werd deze categorie het meest aangeschaft. Van alle Nederlandstalige boeken, zowel papieren exemplaren als elektronische versies, was 36 procent een spannend boek. Op de tweede plaats staat literatuur. Dit zijn 19 procent van alle verkochte boeken.

Deze cijfers zijn afkomstig van De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Volgens de CPNB worden per kalenderjaar bijna 37 miljoen Nederlandstalige boeken verkocht.

Bron: De Telegraaf

 

Alternatief Boekenbal vanwege vrouwonvriendelijk Boekenweekthema 2019

De schrijvers Maartje Wortel en Marjolijn van Heemstra hebben als reactie op de Boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’ een alternatief Boekenbal georganiseerd. De twee schrijvers zijn, net zoals bijna driehonderd anderen in de boekenwereld, het oneens met zowel het thema als de twee mannelijke auteurs die voor het thema gevraagd zijn.

Het alternatieve Boekenbal vindt op dezelfde avond plaats als het traditionele Boekenbal. Wortel en Van Heemstra slaan de handen ineen met kunstenaarssociëteit De Kring, om dit nieuwe bal samen te organiseren. Je kunt hier meer lezen over de onrust rondom het thema van de Boekenweek 2019.

Bron: NRC

 

Auke Hulst wint VPRO Bob den Uyl Prijs

Het beste reisboek van 2018 is geschreven door Auke Hulst. Het boek Motel Songs won de VPRO Bob den Uyl Prijs. In het boek begint Hulst aan een roadtrip door de Verenigde Staten, waarin zijn doel is de sporen van zijn literaire en muzikale helden te volgen.

De hoofdredacteur van de VPRO Gids Hugo Blom was de voorzitter van de jury. Hij overhandigde de Bob den Uyl Prijs aan Hulst, wat bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2004.

Bron: Villamedia

 

Dichten over Amsterdam

Schrijver en dichter Abdelkader Benali roept mensen op die zowel affiniteit hebben met de stad Amsterdam, als met gedichten schrijven om te dichten over Amsterdam. De beste gedichten zullen worden gepubliceerd in Het Parool, en in een speciale Stadsgedichtenbundel.

Eind september zal een longlist bekendgemaakt worden van de geselecteerde gedichten. Deze longlist zal door studenten van de UvA-(onderzoeks)master Literary Studies samengesteld worden, onder leiding van universitair docent Suze van der Poll. Daarna zal een jury onder leiding van Benali hier zes gedichten uit selecteren. Eind oktober vindt er een feestelijke bijeenkomst plaats waar de winnaars bekend gemaakt worden. Meer informatie over deze dichtwedstrijd kun je hier vinden.

Bron: UvA

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Overzicht literair nieuws week 24
- Overzicht literair nieuws week 23
- Overzicht literair nieuws week 22
- Overzicht literair nieuws week 21


Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer verschijnt omstreeks 4 oktober.

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!