Start » Nieuws » Thema Boekenweek 2019 volgens critici vrouwonvriendelijk

Thema Boekenweek 2019 volgens critici vrouwonvriendelijk

19 Juni 2018

Het rommelt binnen de Nederlandse literatuursferen. De aanleiding voor deze onrust is het thema van de Boekenweek in 2019, ‘De moeder de vrouw’. Schrijvers bekritiseren de organisator van de Boekenweek, de CPNB, omdat zij vinden dat dit een achterhaald beeld van de vrouw is. Wat het extra wrang maakt, is dat de uitgekozen schrijvers voor het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay twee mannen zijn. Critici hebben hun ergernis in een open brief in de NRC gegoten.

Open brief

Bijna driehonderd schrijvers, dichters, uitgevers, critici en letterkundigen ondertekenden de open brief aan de CPNB. Zij zijn het er niet mee eens dat alleen mannen reflecteren op het moederschap van een vrouw.

De CPNB reageert verbaasd op de ophef, ook al wordt de stichting al jaren opgeroepen om meer Boekenweekgeschenken door vrouwen te laten schrijven. Slechts vier vrouwen schreven de afgelopen twintig jaar het Boekenweekgeschenk. Daarom wordt de keuze voor de twee auteurs van de Boekenweek in 2019 zo slecht ontvangen. Zo is Jan Siebelink verantwoordelijk voor het Boekenweekgeschenk, en schrijft Murat Isik het Boekenweekessay.

Alternatieven

Binnenkort gaat de CPNB met de briefschrijvers om de tafel zitten om tot een oplossing te komen. Er wordt ook alvast gewerkt aan alternatieve Boekenweekgeschenken en -essays, en een alternatief Boekenbal. Als de CPNB teveel vasthoudt aan de originele plannen, dan worden deze alternatieven ingezet.

De schrijvers komen ook met het idee om naast het essay en het geschenk een bundel uit te brengen waarin zowel vrouwen als mannen zich uiten over het moederschap. Daarnaast vinden ze dat het gedicht Moeder van Vasalis twee extra essays verdient, waarvan zowel een man als een vrouw er een schrijven.

Bron: NRC, NOS

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Vrouwen en literatuur: moeten ze dan maar betere boeken schrijven?
- Auteur Boekenweekgeschenk 2019 is bekend
- Internationale Vrouwendag: kunnen we uit een tekst opmaken of de auteur vrouw is?
- Van huisvrouw tot bestsellerauteur: deze zes vrouwen lukte het!


Tags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!