Afbeelding

Unsplash

Thema Boekenweek 2019 volgens critici vrouwonvriendelijk

Het rommelt binnen de Nederlandse literatuursferen. De aanleiding voor deze onrust is het thema van de Boekenweek in 2019, ‘De moeder de vrouw’. Schrijvers bekritiseren de organisator van de Boekenweek, de CPNB, omdat zij vinden dat dit een achterhaald beeld van de vrouw is. Wat het extra wrang maakt, is dat de uitgekozen schrijvers voor het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay twee mannen zijn. Critici hebben hun ergernis in een open brief in de NRC gegoten.

Open brief

Bijna driehonderd schrijvers, dichters, uitgevers, critici en letterkundigen ondertekenden de open brief aan de CPNB. Zij zijn het er niet mee eens dat alleen mannen reflecteren op het moederschap van een vrouw.

De CPNB reageert verbaasd op de ophef, ook al wordt de stichting al jaren opgeroepen om meer Boekenweekgeschenken door vrouwen te laten schrijven. Slechts vier vrouwen schreven de afgelopen twintig jaar het Boekenweekgeschenk. Daarom wordt de keuze voor de twee auteurs van de Boekenweek in 2019 zo slecht ontvangen. Zo is Jan Siebelink verantwoordelijk voor het Boekenweekgeschenk, en schrijft Murat Isik het Boekenweekessay.

Alternatieven

Binnenkort gaat de CPNB met de briefschrijvers om de tafel zitten om tot een oplossing te komen. Er wordt ook alvast gewerkt aan alternatieve Boekenweekgeschenken en -essays, en een alternatief Boekenbal. Als de CPNB teveel vasthoudt aan de originele plannen, dan worden deze alternatieven ingezet.

De schrijvers komen ook met het idee om naast het essay en het geschenk een bundel uit te brengen waarin zowel vrouwen als mannen zich uiten over het moederschap. Daarnaast vinden ze dat het gedicht Moeder van Vasalis twee extra essays verdient, waarvan zowel een man als een vrouw er een schrijven.

Bron: NRC, NOS