Afbeelding

unsplash

Overzicht literair nieuws week 24

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

 

Journalist Bas Haan wint prijs voor beste journalistieke boek

Nieuwsuur-journalist Bas Haan won dit jaar De Brusseprijs voor zijn boek De rekening voor Rutte: De Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens. De Brusseprijs wordt elk jaar uitgereikt aan het beste journalistieke boek. De jury bestond dit jaar uit Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal, NRC-columnist Jutta Chorus en freelancejournalist Yasmina Aboutaleb.

In totaal waren er 166 journalistieke boeken ingezonden voor de prijs. De winnaar krijgt naast De Brusseprijs ook een bedrag van 10.000 euro. Vorig jaar was Frank Westerman de winnaar. Zijn boek, waarin hij onderzocht hoe terrorisme in zijn verschillende verschijningsvormen bestreden kan worden, viel toen in de prijzen: Een woord een woord.

Bron: NOS

Den Haag opent kinderboekenambassade

Tijdens het Kinderboekenfestival van afgelopen zondag heeft Den Haag een kinderboekenambassade geopend. Bij de opening was de 12-jarige jeugddirecteur van het Haagse Kinderboekenmuseum Sarah van Pruissen aanwezig, en burgemeester van Den Haag Pauline Krikke.

De ambassade bestaat uit een tv-studio. Hier kunnen kinderen voor een camera vertellen waarom andere kinderen een bepaald boek moeten lezen. Burgemeester Krikke hoopt zo dat meer kinderen geïnspireerd raken om te lezen, wat volgens haar erg belangrijk is. De opnames van de kinderen worden uiteindelijk in het kinderboekenmuseum getoond.

Bron: Omroep West

BookSpot Gouden Strop en Schaduwprijs uitgereikt

Nederland staat momenteel in het teken van de Spannende Boeken Weken (6 t/m 24 juni). Vorige week viel de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, de BookSpot Gouden Strop. Willem Asman won deze met zijn boek Enter. Naast de Gouden Strop is ook de BookSpot Schaduwprijs uitgereikt, gericht op het beste Nederlandstalige thrillerdebuut. Deze won Eva Keuris voor haar boek Over het spoor. Dit boek was ook genomineerd voor de Gouden Strop.

Bron: Parool

Twee jaar durende boekencampagne deze week van start in Vlaanderen

In Vlaanderen start deze week een twee jaar durende campagne, genaamd ‘Koop tijd voor een boek’. 75 uitgevers en boekenimporteurs, en meer dan 250 boekhandels beginnen deze gemeenschappelijke actie, met de steun van minister van Cultuur Sven Gatz. Bracheorganisatie Boek.be coördineert de campagne. Om mensen weer meer boeken te laten lezen, volgen er vier actiemomenten, waarvan de eerste fase gericht is op lezen tijdens de vakantie. Aangezien de zomer de perfecte tijd is om een nieuw boek op te pakken, stimuleert Boek.be elke boekhandel om een leesvoorraad aan te leggen met de slogan ‘Lees je de zomer in’.

Bron: inct