Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 24

Overzicht literair nieuws week 24

13 Juni 2018

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

 

Journalist Bas Haan wint prijs voor beste journalistieke boek

Nieuwsuur-journalist Bas Haan won dit jaar De Brusseprijs voor zijn boek De rekening voor Rutte: De Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens. De Brusseprijs wordt elk jaar uitgereikt aan het beste journalistieke boek. De jury bestond dit jaar uit Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal, NRC-columnist Jutta Chorus en freelancejournalist Yasmina Aboutaleb.

In totaal waren er 166 journalistieke boeken ingezonden voor de prijs. De winnaar krijgt naast De Brusseprijs ook een bedrag van 10.000 euro. Vorig jaar was Frank Westerman de winnaar. Zijn boek, waarin hij onderzocht hoe terrorisme in zijn verschillende verschijningsvormen bestreden kan worden, viel toen in de prijzen: Een woord een woord.

Bron: NOS

 

Den Haag opent kinderboekenambassade

Tijdens het Kinderboekenfestival van afgelopen zondag heeft Den Haag een kinderboekenambassade geopend. Bij de opening was de 12-jarige jeugddirecteur van het Haagse Kinderboekenmuseum Sarah van Pruissen aanwezig, en burgemeester van Den Haag Pauline Krikke.

De ambassade bestaat uit een tv-studio. Hier kunnen kinderen voor een camera vertellen waarom andere kinderen een bepaald boek moeten lezen. Burgemeester Krikke hoopt zo dat meer kinderen geïnspireerd raken om te lezen, wat volgens haar erg belangrijk is. De opnames van de kinderen worden uiteindelijk in het kinderboekenmuseum getoond.

Bron: Omroep West

 

BookSpot Gouden Strop en Schaduwprijs uitgereikt

Nederland staat momenteel in het teken van de Spannende Boeken Weken (6 t/m 24 juni). Vorige week viel de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, de BookSpot Gouden Strop. Willem Asman won deze met zijn boek Enter. Naast de Gouden Strop is ook de BookSpot Schaduwprijs uitgereikt, gericht op het beste Nederlandstalige thrillerdebuut. Deze won Eva Keuris voor haar boek Over het spoor. Dit boek was ook genomineerd voor de Gouden Strop.

Bron: Parool

 

Twee jaar durende boekencampagne deze week van start in Vlaanderen

In Vlaanderen start deze week een twee jaar durende campagne, genaamd ‘Koop tijd voor een boek’. 75 uitgevers en boekenimporteurs, en meer dan 250 boekhandels beginnen deze gemeenschappelijke actie, met de steun van minister van Cultuur Sven Gatz. Bracheorganisatie Boek.be coördineert de campagne. Om mensen weer meer boeken te laten lezen, volgen er vier actiemomenten, waarvan de eerste fase gericht is op lezen tijdens de vakantie. Aangezien de zomer de perfecte tijd is om een nieuw boek op te pakken, stimuleert Boek.be elke boekhandel om een leesvoorraad aan te leggen met de slogan ‘Lees je de zomer in’.

Bron: inct

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Overzicht literair nieuws week 23
- Overzicht literair nieuws week 22
- Overzicht literair nieuws week 21
- Overzicht literair nieuws week 20


Tags:
MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!