Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 27

Overzicht literair nieuws week 27

4 Juli 2018

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

ANV Debutantenprijs 2018 gaat naar Rinske Hillen met haar boek Houtrot

De ANV Debutantenprijs van dit jaar gaat naar Rinske Hillen, met haar boek Houtrot. Ze ontving de prijs voor debuterende auteurs zondagmiddag in het Dordrechts Museum. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 7.500 euro verbonden. Om de prijs aan haar te overhandigen was de winnaar van vorig jaar, Lieke Kézér, ook aanwezig.

Om kans te maken op de ANV Debutantenprijs zet een vakjury, die onder andere bestaat uit boekenrecensent Arjan Peters en literair journalist Jelle van Riet, drie boeken op een shortlist. De vakjury plaatste Houtrot op deze lijst, waarna honderden geselecteerde lezers uit Nederland en Vlaanderen hun oordeel mochten geven over het beste boek op de shortlist. De twee andere kanshebbers waren Patricia Jozef met haar boek Glorie en Arjen van Veelen met Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken.

Bron: Volkskrant

Top 1000 beste boeken in de maak

Elke jaarwisseling wordt Nederland overspoeld door de Top2000, waarin Nederlanders massaal stemmen op hun favoriete muzieknummers. Sander Verheijen, hoofdredacteur van Hebban, komt me een literaire tegenhanger voor deze lijst: de Top 1000 beste boeken. Iedereen kan nu op zijn 25 meest favoriete boeken stemmen.

Op 1 september wordt bepaald welke duizend boeken op de eerste editie van de ranglijst terechtkomen. Daarna zal de Top 1000 elk jaar geactualiseerd worden. Alle genres mogen ingebracht worden, zolang ze maar Nederlandstalig zijn. Dat betekent dat het ook vertaalde boeken mogen zijn. Je kunt jouw lijst opstellen op de website van Hebban.

Bron: RTL Nieuws

Alternatief comité komt met eigen Nobelprijs Literatuur

Het leek er even op dat dit jaar geen Nobelprijs Literatuur zou worden uitgereikt vanwege een schandaal over seksueel wangedrag dat gelinkt is aan de Zweedse Academie. Maar er gaat toch nog een prijs komen! Meer dan honderd culturele figuren richten de New Academy op als een alternatief comité, dat zelf de prijs gaat uitreiken.

In oktober wordt hun Nobelprijs uitgereikt. Deze prijs wordt echter wel als onofficieel gezien. De bedoeling is dat alle Zweedse bibliothecarissen schrijvers mogen nomineren. Hierna volgt een publieke stemming en een juryronde.

De schrijvers moeten aan een paar eisen voldoen om in aanmerking te komen. Ze moeten minstens twee boeken gepubliceerd hebben, waarvan één in de afgelopen tien jaar verschenen is. Daarnaast is het comité op zoek naar een schrijver die een verhaal heeft geschreven waarin ‘mensen uit de wereld’ centraal staan.

Bron: De Morgen

Schrijver, dichter en kunstenaar Armando overleden

Armando (geboortenaam Herman Dirk van Dodeweerd), is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was in bijna alle kunstvormen actief. Hij was onder andere schrijver, dichter, journalist, schilder, beeldhouwer en was tot op hoge leeftijd nog actief.

Zijn loopbaan in de kunsten brachten hem op veel interessante posities. Zo was hij chef kunstredactie in de jaren zestig voor de Haagse Post en schreef hij columns voor NRC Handelsblad, die gebundeld worden. Hij schreef verhalen, columns, proza en poëzie. Zijn boek De straat en het Struikgewas wordt gezien als het meest toegankelijk, en won in 1989 de Multatuliprijs. Vijf jaar daarvoor won hij met zijn boek Machthebbers zowel de Multatuliprijs als de F. Bordewijk Prijs.

Bron: NOS

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Overzicht literair nieuws week 26
- Overzicht literair nieuws week 25
- Overzicht literair nieuws week 24
- Overzicht literair nieuws week 23


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN