Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 29

Overzicht literair nieuws week 29

18 Juli 2018

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Nominaties BruutTaal Gouden Lijst bekend

Hoewel de CPNB gestopt is met de BruutTaal Gouden Lijst uitreiken, hebben de oorspronkelijke initiatiefnemers Ted van Lieshout en Hans Hagen er toch voor gezorgd dat dit jaar de prijs wordt uitgereikt. De lijst bestaat uit de best geschreven boeken voor de leeftijdsgroep 12 tot en met 15 jaar. Vier boeken vallen in de categorie Oorspronkelijk Nederlands, en drie boeken in de categorie Vertaald. In september worden de winnaars bekendgemaakt.

De genomineerde oorspronkelijk Nederlandse boeken zijn:

De zweetvoetenman – Annet Huizing & Margot Westermann

Niemands meisje – Lydia Rood

Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen

De lovebus – Tjibbe Veldkamp

De drie genomineerde vertaalde boeken zijn:

Paard, paard, tijger, tijger – Mette Eike Neerlin – vertaling Bernadette Custers

Woordnerd – Susin Nielsen – vertaling Lydia Meeder en Barbara Zuurbier

The Hate U Give – Angie Thomas – vertaling Jasper Mutsaers

Bron: Boeken over Boeken

Gelijke man-vrouw-verdeling voor Boekenweekauteurs

Het rommelt al een tijdje rond de Boekenweek, gezien de keuze om het thema ‘De moeder de vrouw’ te maken. Niet alleen werd dit als vrouwonvriendelijk gezien, de CPNB besloot twee mannelijke auteurs te vragen om boekenweekauteur te zijn. Vanwege de kritische reacties belooft CPNB vanaf nu even vaak een vrouw als man boekenweekauteur te maken. Dit betekent niet dat elk jaar één vrouw en één man gevraagd wordt, het is nog steeds mogelijk twee vrouwen of twee mannen in één jaar te vragen. Het belangrijkste is dat de komende vijf jaar de man-vrouw-verdeling gelijk is.

Bron: NRC

Stemmen op de alternatieve Nobelprijs voor de Literatuur nu mogelijk

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt dit jaar niet officieel uitgereikt. Om de literatuur toch in de schijnwerper te zetten, wordt er een alternatieve (onofficiële) Nobelprijs uitgereikt, waarvoor je nu kunt stemmen! Helaas staat er geen Nederlander op de lijst van de genomineerden. Stemmen is mogelijk tot 14 augustus. De winnaar wordt twee maanden later, op 14 oktober bekendgemaakt.

Bron: Tzum

Gebrek aan etnische hoofdpersonages in Britse kinderboeken

Slechts één procent van alle kinderboeken die dit jaar in het Verenigd Koninkrijk zijn gepubliceerd, heeft een hoofdpersonage dat uit een etnische minderheid komt. Dat is een opvallend laag percentage, aangezien 32 procent van alle Britse schoolkinderen uit een etnische minderheid komt. Vaak staan de vluchtelingervaringen van het hoofdpersonage dan centraal. Ook maken dit soort personages vaker deel uit van een multiculturele groep, in plaats van een rol als hoofdpersonage.

Uit onderzoek blijkt dat het niet juist is om deze personages te personifiëren door hun problemen als minderheid. Voor kinderen is het zeer schadelijk om in hun vormende jaren alleen over deze problematische ervaringen te lezen. Dat komt omdat ze op deze manier niet hun eigen wereldbeeld terugzien in het boek.

Bron: CNN

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Overzicht literair nieuws week 28
- Overzicht literair nieuws week 27
- Overzicht literair nieuws week 26
- Overzicht literair nieuws week 25


Tags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!