Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 30

Overzicht literair nieuws week 30

25 Juli 2018

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Veel literatuur in longlist Jan Wolkers Prijs

In de longlist voor de Jan Wolkers Prijs zit dit jaar verrassend veel literair werk. De prijs is gericht op het beste natuurboek. De longlist is samengesteld door Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Daniel Gulpers (Vroege Vogels) en voorzitter Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant). Zij kozen uit 120 inzendingen 19 boeken die kans maken op de prijs. Naast literatuur zijn ook andere genres ingestuurd, zoals kinderboeken, naslagwerken, veldgidsen en fotoboeken. De shortlist van vijf boeken wordt bekendgemaakt in begin september, en de prijsuitreiking volgt op 21 oktober. De winnaar ontvangt zowel vijfduizend euro, als een tekening van Siegfried Woldhek.

Bron: Vroege Vogels

Lezing in Alkmaar om Joost Zwagermans literaire gedachtengoed levend te houden

Op 18 november, de 55ste verjaardag van wijlen Joost Zwagerman, wil Alkmaar (waar de schrijver geboren is) hem eren. Daarom houdt de stad een lezing in theater De Vest. De lezing wordt gegeven door de Engelse schrijver, kunsthistoricus en televisiepersoonlijkheid Simon Schama op 18 november. Het doel is om de lezing een jaarlijks evenement te maken, waar internationale schrijvers en kunstenaars Zwagermans kunstliefde en literaire gedachtengoed levend houden. Zo worden sprekers uitgenodigd om te reflecteren op beeldende kunst en literatuur.

Bron: Volkskrant

Nieuwe verhalenbundel over vrouwen, door vrouwen

Door de controversie rondom het thema van de Boekenweek ‘De moeder, de vrouw’ komt er uit protest rondom de Boekenweek een verhalenbundel met verhalen over het moederschap, geschreven door vrouwen. Deze zal uitgegeven worden door uitgeverij Meulenhoff.

Maar er komt nog een bundel in 2019 die exclusief door vrouwen wordt geschreven. Deze bundel zal echter geen protestbundel worden. De centrale vraag in de bundel wordt ‘Wat maakt de vrouw?’. De personen die aan deze bundel zullen meewerken zijn Merel Bem, Basje Boer, Bo van Houwelingen, Emy Koopman, Anna Luyten, Nelleke Noordervliet en Naema Tahir. Het geheel wordt samengesteld door Maartje Laterveer. De naam van de bundel, Wolf, dient als knipoog naar Virginia Woolf.

Bron: Tzum

Longlist Man Booker Prize bekend

De longlist voor de Man Booker Prize, ook wel bekend als de ‘Man Booker Dozen,’ is bekendgemaakt. De prijs, vijftigduizend pond, wordt ieder jaar uitgereikt aan een Engelstalig boek. De longlist werd samengesteld door filosoof Kwame Anthony Appiah, misdaadschrijver Val McDermid, cultuurcriticus Leo Robson, feministische schrijfster en criticus Jacqueline Rose en artiest Leanne Shapton.

Bron: The Man Booker Prize

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Overzicht literair nieuws week 29
- Overzicht literair nieuws week 28
- Overzicht literair nieuws week 27
- Overzicht literair nieuws week 26


Tags:
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!