Overzicht literair nieuws – week 1

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Stuur vóór 9 januari je fantasyboek in voor Harland Awards romanprijs

Op 8 april 2017 wordt de Harland Awards romanprijs voor het beste Nederlandstalige fantasyboek uitgereikt. Dit gebeurt tijdens de Dag van het Fantastische Boek. De winnaar van de award ontvangt een sculptuur en een geldbedrag van 2500 euro. Dit jaar wordt de prijs voor de tweede keer uitgereikt. De winnaar van de eerste editie was Auke Hulst met Slaap zacht, Johnny Idaho. Meer informatie vind je hier.

Bron: persbericht

Write Now! van start

Write Now! is een grote schrijfwedstrijd voor jong literair talent tussen de 15 en 25 jaar in heel het Nederlands taalgebied (Nederland, Vlaanderen en Suriname). Vanaf deze week tot 1 april kun je je verhaal, songtekst, essay of gedicht insturen. Naast de kans op geldprijzen, een schrijfopleiding of MacBook, maakt de winnaar ook kans om opgemerkt te worden door literair Nederland: onder andere Lize Spit en Maartje Wortel zijn ooit begonnen als Write Now!-deelnemers. Vanaf komende week kun je op Schrijven Online meedoen aan het Start to Write Now!-traject, waarbij onze schrijfcoaches je door middel van prikkelende opdrachten klaarstomen voor deelname.

Bron: Write Now!

‘Mein Kampf’ bestseller in Duitsland

Een nieuwe, speciale uitgave van Adolf Hitlers Mein Kampf is een bestseller geworden in Duitsland. In totaal zijn er al 85 duizend exemplaren van het boek verkocht. Het gaat om een versie van zijn propagandawerk met kritische commentaren, genaamd Hitler, Mein Kampf: Eine kritische Edition. Tot vorig jaar rustte er auteursrecht op het boek, maar zodra dat verviel werd het mogelijk om nieuwe edities op de markt te brengen. In Nederland is het verkopen van Mein Kampf, in welke versie dan ook, nog steeds verboden.

Bron: nu.nl

Schrijver ‘Waterschapsheuvel’ overleden

De Britse schrijver Richard Adams is afgelopen week overleden op 96-jarige leeftijd. Adams is vooral bekend van zijn boek Watership Down, in Nederland vooral bekend als Waterschapsheuvel. Het boek over een kleine groep konijnen werd in de jaren zeventig verfilmd en werd zo een grote hit. Inmiddels is het boek in zeker achttien talen vertaald.

Bron: NOS

Uitgeven