Overzicht literair nieuws – week 50

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Groot Dictee der Nederlandse Taal 17 december uitgezonden

Aanstaande zaterdag (17 december) wordt het Het Groot Dictee der Nederlandse Taal uitgezonden. De jaarlijkse spellingtoets heeft ieder jaar veel bekende deelnemers. Dit jaar zijn dat onder andere Presentatrice en DJ Eva Cleven (Het Klokhuis en FunX), schrijver en journalist Alexander Münninghoff, Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP), striptekenaar Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke), volleybalster Debby Stam (Nederlands international) en columnist en journalist Sheila Sitalsing. Het dictee wordt dit jaar geschreven door auteur A.F. Th. van der Heijden. Na afloop van de uitzending verzorgt de redactie van het Groot Dictee samen met een taaldeskundige een Q&A op Twitter via #grootdictee.

Bron: NTR

‘Diervriendelijk vlees’ is het irritantste woord van 2016

Afgelopen tijd liep de ‘Weg met dat woord!’-verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal. Afgelopen week werd de winnaar, of eigenlijk verliezer, bekendgemaakt: diervriendelijk vlees. Met 32% van de stemmen is dat het woord dat we volgend jaar niet meer willen horen. Vlees kan nooit diervriendelijk zijn, zeggen stemmers over hun motivatie om voor dit woord te kiezen. Op de tweede plek eindigde het grammaticaal verkeerd gebruikte woord hun (hun hebben, hun zijn) met 30% van de stemmen.

Bron: Instituut voor de Nederlandse Taal

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Nederlands Letterenfonds lanceren poëzie-app

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds de poëzie-app DichtBij gelanceerd. Dit voor het project ‘Literatuur op het Scherm’. Dichter Mark Boog en vormgever John van der Wens verkennen met de interactieve app de grens tussen poëzie en automatisch gegenereerde data. Onder regie van een dichter kunnen algoritmes sterke poëzie opleveren, is de insteek. Via automatisch verzamelde data zoals de locatie van de gebruiker en actuele weersomstandigheden, kunnen zeer relevante gedichten gegenereerd worden. Of je nou ’s ochtends op de trein staat te wachten of op het strand zit: elke situatie levert een nieuw, uniek gedicht op. De app is beschikbaar voor iOs en Android.

Bron: Letterenfonds

Jip en Janneke vertaald in het Fries

De verhalen van Jip en Janneke van schrijfster Annie MG Schmidt zijn binnenkort in het Fries te lezen. Deze zomer heeft Friezin Ytsje Steen-Buwalda alle boeken vertaald. De bekende verhalen zijn al in vele talen te lezen, waaronder Perzisch en Chinees, maar er was nog geen uitvoering in het Fries. De speciale uitgave is vanaf begin december verkrijgbaar.

Bron: Omroep Fryslan

Schrijver/columnist Bas Heijne ontvangt P.C. Hooft-prijs

De P.C. Hooft-prijs 2017 gaat naar schrijver/columnist Bas Heijne. ‘Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en de Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan’, schrijft de jury. De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde is één van de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. Aan de jaarlijks uitgereikte prijs zit een bedrag van 60 duizend euro verbonden.

Bron: NOS

Uitgeven