Overzicht literair nieuws – week 49

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Kijkcijfers ‘De pennen zijn geslepen’ bijna verdubbeld

De literaire schrijfwedstrijd De pennen zijn geslepen van AVROTROS heeft sinds de eerste aflevering te maken gehad met relatief lage kijkcijfers. Vorige week bereikte het programma een dieptepunt met 54.000 kijkers. Deze week keken er echter 106.000 mensen naar de afvalrace, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van vorige week. Modeontwerper Hans Ubbink werd naar huis gestuurd. Donderdag 8 december wordt de finale uitgezonden, waarin het gaat tussen oorlogsjournalist Arnold Karskens en actrice Monic Hendrickx.

 Bron: Tzum

‘Groene Bijbel’ blijkt helemaal niet groen

Uitgeverij Royal Jongbloed heeft bekendgemaakt dat er fraude is gepleegd bij het produceren van de Groene Bijbel. Het gebruikte papier blijkt helemaal niet gerecycled te zijn, zoals wel de bedoeling was. De speciale uitgave zou gemaakt worden van gerecyclede Bijbels, om zo een statement te maken dat de Bijbel duurzaam leven aanmoedigt. Het Nederlands Bijbelgenootschap is erg boos over de zaak en voelt zich misleid. Royal Jongbloed zegt de zaak erg vervelend te vinden en een medewerker op non-actief te hebben gesteld. Mensen die de ‘groene’ Bijbel gekocht hebben, kunnen het boek terugsturen en hun geld terugkrijgen.

Bron: NOS

Kleuters lezen liever papieren boek

79% van de Vlaamse kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud mag een tablet gebruiken. Slechts 29% gebruikt de tablet om digitaal een boek te lezen, terwijl 97% van de kleuters wel een papieren boek openslaat. Dat blijkt uit onderzoek van professor Jan Van Coillie en Mariet Raedts van de KU Leuven. Zij onderzochten het mediagebruik bij 700 Vlaamse gezinnen.  Mariet Raedts: ‘De kinderen lezen niet alleen minder vaak digitale boeken, ze komen er ook pas veel later mee in contact. De meeste kleuters bekijken tijdens hun eerste levensjaar enkel papieren boeken, een digitaal boek wordt vaak pas na de tweede verjaardag geïntroduceerd.’ Van de kinderen die zowel papieren als digitale boeken kent, heeft 3 op de 4 een voorkeur voor de papieren versie.

Bron:Blik op nieuws

Vlaamse schrijver Paul de Wispelaere overleden

De Vlaamse schrijver Paul de Wispelaere is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij schreef romans, essays en autobiografische geschriften, waaronder Een dag op het landTussen tuin en wereld en Mijn huis is nergens meer. De auteur debuteerde in 1963 met Een eiland worden. De Wispelaere was hoogleraar moderne Nederlandse letteren en gaf twintig jaar lang les aan de Universiteit van Antwerpen. Ook was hij jarenlang literair criticus van Het Vaderland en tal van literaire tijdschriften.

Bron: Tzum

De Slegte ontdekt toneelstuk geschreven door Paul van Ostaijen

Boekhandel de Slegte heeft in een privéverzameling een onbekend toneelwerk ontdekt dat geschreven is door dichter Paul van Ostaijen. Het manuscript telt 11 pagina’s, bestaande uit vier bedrijven. De titel van het toneelstuk is verloren gegaan. Tot nu toe was het niet bekend dat Van Ostaijen toneel schreef. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste modernistische Vlaamse dichters uit het interbellum.

Bron: Knack.be

‘Democratie’ thema Nederland Leest: Nederlanders willen inspraak

In het kader van Nederland Leest, dat dit jaar in het teken stond van democratie, werd via een Biblio-barometer een peiling gehouden over diverse onderwerpen rondom democratie. In ruil voor een gratis boek gaven ruim 60.000 mensen hun mening. Twee derde van de ondervraagden vindt dat burgers meer inspraak moeten krijgen bij beslissingen over belangrijke politieke kwesties. Een derde vindt dat burgers eerst een ‘kiesexamen’ moeten afleggen voordat ze mogen stemmen, 41% is voorstander van stemplicht, 61% wil een direct gekozen burgemeester en 44% is van mening dat je in Nederland alles moet kunnen zeggen wat je wilt.
Nederland leest werd in 2016 voor de 11e keer georganiseerd door het CPNB.

Bron: Persbericht CPNB

 

Uitgeven