Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws – week 51

Overzicht literair nieuws – week 51

21 December 2016

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Vlaanderen wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

Het Groot Dictee is gewonnen door de Vlaamse journalist Kristien Bonneure en De Morgen-lezer Jacobus Sanders. Tijdens de 27e editie van de spellingstrijd versloegen zij in de finaleronde de Nederlander Gustaaf Peek. Het dictee was dit jaar geschreven door A.F.Th. Van der Heijden. De tekst ging onder andere over spellinghervormers zoals Maurice de Hond, die de verschillen tussen ei en ij en au en ou wil opheffen. Het gemiddelde aantal fouten was 18, de minste fouten werden gemaakt door Robert La Rocca, die werkzaam is in de Tweede Kamer. Daarmee won hij het dictee niet, want hij kwam niet in aanmerking om de finale te spelen.

Bron: Volkskrant

Adriaan van Dis schenkt literaire archief aan het Literatuurmuseum

Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag heeft Adriaan van Dis zijn literaire archief geschonken aan het Literatuurmuseum in Den Haag. Het archief van de schrijver bestaat uit onder andere manuscripten van romans en novellen als Nathan Sid en Zilver, cahiers met aantekeningen, foto’s, literaire cartoons en correspondenties met collega-schrijvers als Maarten ’t Hart, Geert Mak en Jan Siebelink. Het Literatuurmuseum stelt een deel tentoon in een kleine expositie, ter ere van de verjaardag van Van Dis.

Bron: Literatuurplein

‘Het Smelt’ van Lize Spit wint NRC Boekenwedstrijd

Het Smelt van Lize Spit blijft maar in de prijzen vallen. Vorige week werd bekendgemaakt dat het boek de winnaar is van de NRC Boekenwedstrijd. Tienduizend NRC-lezers brachten hun stem uit, waarvan ongeveer 20% naar Het Smelt ging. Op de tweede plek staat Wil van Jeroen Olyslaegers, gevolgd door Hay van Sander Donkers.
Het Smelt verscheen eerder dit jaar en won onder andere de Hebban Debuutprijs en de Bronzen Uil.

Bron: NRC

‘Treitervlogger’ Woord van het Jaar 2016

Met ruim eenderde van de stemmen is treitervlogger het Woord van het Jaar 2016 geworden. In totaal zijn er meer dan honderdduizend stemmen uitgebracht. Het woord is veel in het nieuws geweest door een treitervlogger uit Zaandam’, zegt hoofdredacteur Ton den Boon van Van Dale. ‘Daarna is het een soortnaam geworden.’
Op de tweede plek eindigde pokémonterreur (23% van de stemmen) en de derde plek ging naar trumpisme (11% van de stemmen). ‘

Bron: NOS

Davidsfonds organiseert voor zevende keer grootste literaire brunch Vlaanderen

Op zondag 22 januari 2017 wordt Toast Literair voor de zevende keer georganiseerd. Toast Literair is de grootste literaire brunch van Vlaanderen en wordt georganiseerd door het Davidsfonds. Door heel Vlaanderen zullen tientallen auteurs vertellen over hun carrière en hun werken, maar er zullen ook theatervoorstellingen en literaire wandelingen op het programma staan. Onder andere Lize Spit, Saskia Coster en Griet Op de Beeck zijn van de partij.

Bron: Knack.be

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Overzicht literair nieuws – week 50
- Overzicht literair nieuws – week 49
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!

Profiteer van heel veel extra's!

Vanaf € 12,50 per jaar
Alice, het literaire tijdschrift van Schrijven Magazine

Voortaan in iedere editie van Schrijven Magazine!

Lees meer
Lees hier hoe het werkt!

en krijg zelf een cadeau!

Lees hier hoe het werkt!