Afbeelding

Beeld: Shutterstock

Op vakantie met Schrijven Online – naar Turkije

Ga mee op schrijfvakantie met Schrijven OnlineDe zomervakantie is begonnen, maar dat betekent niet dat pen en papier onder een laag stof moeten verdwijnen. Vakantie is het uitgelezen moment om je relaxte hersenen aan het werk te zetten en je inspiratie in woorden om te zetten. Schrijven Online neemt je deze zomer met zich mee op een rondreis langs negen landen. Maar het zou geen Schrijven Online zomervakantie zijn als we alleen maar liggen te bakken op het strand. Nee, tijdens deze vakantie gaat er geschreven worden!

Istanboel

We beginnen onze reis door Turkije in de stad Instanboel. Istanboel is de grootste stad in Turkije en was tot 1930 de hoofdstad. Bijzonder is dat de stad zich zowel in Europa als in Azië bevindt. Om van het ene werelddeel naar het andere te reizen moet je de Bosphorus oversteken. Dit kan met de metro, over een brug of met de boot.

Wanneer we door Istanboel wandelen, zien we werkelijk overal katten. Deze zwerfkatten zijn geadopteerd door de bewoners van de stad en overal staan bakjes met water en eten op ze te wachten. Normaal gesproken worden zwerfkatten weggejaagd, maar deze dieren mogen werkelijk overal slapen.

Opdracht
De katten in Istanboel hebben een prinsheerlijk leventje. Ze worden gevoerd, maar mogen ook overal gaan en staan. Het ultieme bestaan voor een kat! Beschrijf een dag uit het leven van een kat in Istanboel, vanuit het oogpunt van deze kat. Waar ga je heen? Wat doe je een hele dag? Heb je ook zorgen?

Cappadocië

Vanuit Istanboel reizen we door naar Cappadocië. Dit is een landstreek in Turkije, die ook terug te vinden is op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is een gebied van zo’n 2000 vierkante kilometer. Enerzijds bestaat het uit tufsteenlandschap, ontstaan door vulkanische uitbarstingen. Anderzijds bestaat het uit kalksteen.

Deze combinatie van gesteentetypen met allemaal hun eigen erodatieproces heeft ervoor gezorgd dat het landschap een grillig uiterlijk heeft gekregen. Er zijn veel bijzondere rotsformaties te zien die bijna sprookjesachtig aandoen. Ook zijn er grotwoningen te vinden die dit karakter versterken.

Opdracht
Schrijf een sprookje wat plaatsvindt in het landschap van Cappadocië. Laat de rotswoningen en de bijzondere rotsformaties terugkomen in het sprookje. De hoofdpersoon in je sprookje is een trol die in de rotsen woont. Je mag zelf invullen of dit een gevaarlijke trol is of juist een lieflijk wezentje.

Marmaris

We verruilen het rustige en afgelegen Cappadocië voor de drukke uitgaansstad Marmaris. Tijdens de zomermaanden kan het inwonersaantal van de badplaats soms wel verdrievoudigen. Er komen vooral Nederlandse, Engelse, Scandinavische, Russische en Belgse toeristen.

Marmaris heeft twee uitgaansdelen: Barstreet en Long Beach. Vooral Barstreet is populair onder de Nederlandse toeristen. Hier bevinden zich ook de grootste openlucht discotheken.

Opdracht
Schrijf een stomend erotisch verhaal wat zich afspeelt in het nachtleven van Marmaris. Schrijf het verhaal vanuit het oogpunt van een jongvolwassen, Nederlandse toerist die in Barstreet de zomer van zijn of haar leven heeft.

Sümelaklooster

Het Sümelaklooster is een klooster wat tegen een rotswand in het Ziganagebergte is gebouwd. Het klooster ligt op een hoogte van 1200 meter en is populair onder pelgrims en toeristen. Ook voor wandelaars is het een trekpleister, vanwege de groene omgeving en het milde klimaat wat er heerst.

Het feit dat het klooster in een bergwand is gebouwd maakt het al een bijzondere locatie. Nog  markanter is de kerk die deel uitmaakt van het klooster. Deze kerk is zowel vanbinnen als vanbuiten bedekt met fresco’s. Veel van deze fresco’s zijn beschadigd, maar dankzij herstelwerkzaamheden zijn een aantal grote fresco’s nog intact.

Opdracht
Schrijf een gedicht over de kerk in het Sümelaklooster. Je mag zelf kiezen welke dichtvorm je hiervoor wilt gebruik. Je kunt een haiku schrijven over de omgeving van de kerk, een ekphrasis gedicht over één van de fresco’s enzovoorts.

Het volgende land waar Schrijven Online heen gaat is Tsjechië. Op het forum van  Schrijven Online kun je al jouw schrijfwerk plaatsen. Er zal geen redactionele feedback gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback!

Techniek