Afbeelding
Foto Inta Nahapetjan
Foto Inta Nahapetjan
We zijn allemaal bekend met de term literair agent dit wat duidelijker te maken, was literair agent Lolies van Grunsven aanwezig op de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018. Ze was hier om te vertellen over haar werkzaamheden, maar vooral om vragen uit de zaal te beantwoorden. En dat waren er nogal wat. Wij geven een korte samenvatting van de kennis die zij tijdens de Schrijfdag deelde.
Een literair agent wil volgens Van Grunsven niet zomaar met iedereen samenwerken. Het gaat voor literaire agenten vooral om twee zaken binnen de samenwerking. Ten eerste moeten ze zelf iets in het boek zien. De samenwerking begint en eindigt immers altijd bij het boek. Ten tweede moeten de schrijver hen liggen, en andersom. Als iemand een goed boek heeft geschreven, maar extreem moeilijk is om mee te werken, dan haakt iemand als Van Grunsven toch af.
Volgens Van Grunsven heb je niet per se een literair agent nodig wanneer je een boek wil uitbrengen. Het hangt er vooral van af wat je zelf wil bereiken met je boek, en ook hoe je jezelf ziet. Als de uitgeefwereld voor jou als auteur vrij onbekend is, en je weet dat je niet zo zakelijk bent, dan kan een agent je veel opleveren.
Van Grunsven heeft ook een tip voor iedereen die twijfelt wanneer ze hun tekst moeten opsturen naar een agent of uitgever. Stuur een tekst pas op als je het zelf niet meer beter kan maken, en er zelf al zoveel en zo kritisch mogelijk naar hebt gekeken. Dat betekent dus dat je niet je verhaal moet opsturen wanneer je het zelf nog rommelig vindt. Vermeld dit dus ook niet wanneer je de tekst opstuurt. Het heeft namelijk geen haast om een tekst naar een agent op te sturen. Kies liever voor het juiste boek dat je opstuurt, dan het juiste moment waarop je je verhaal opstuurt.
Zodra je jouw verhaal opstuurt, zorg dan ook dat je weet waarom jouw boek bijzonder is. Dat moet je namelijk al kunnen verwoorden in de brief die je meestuurt aan een agent. De boekenmarkt is namelijk veranderd. Tegenwoordig vragen we ons veel meer af hóé we een boek gaan verkopen. Je moet echt als auteur goed voorbereid zijn en jezelf als bedrijfje zien. Weet hoe je jezelf als schrijver zo goed mogelijk kunt representeren. Kijk zakelijk naar hoe je jezelf in de markt kan zetten.
Als een literair agent eenmaal samenwerkt met een auteur, dan blijft de agent ook betrokken bij het hele traject. Zo zorgt een agent samen met de uitgeverij voor het marketingplan. Er kan geen boek zijn zonder een plan, volgens Van Grunsven. Ze waarschuwt echter dat een agent geen promotiemedewerker is, dus zij gaat niet voor jou De Wereld Draait Door bellen. Daar heb je namelijk een aparte promotiemedewerker van de uitgeverij voor nodig. Maar ze wil wel hard werken voor de redacteur, aangezien haar salaris door het succes van de auteur wordt verdiend.
In deze workshop geeft schrijver Rebekka W.R. Bremmer je oefeningen die je kunnen helpen structuur aan te brengen in je verhaal.
Neem een abonnement voor 20 september en ontvang dit nummer!
Schrijver en vertaler gaan in discussie! Neem vóór 20 september 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
De grootste uitdaging waar veel schrijvers mee worstelen, is hun innerlijke criticus. Lees de tips in het komende nummer!
“Het zou niet moeten werken, maar het werkt”. Lees het interview in het komende nummer van Schrijven Magazine!