Start » Nieuws » International Literature Festival Utrecht

International Literature Festival Utrecht

14 September 2018

Logo van het ILFUVan zaterdag 15 september tot en met zaterdag 29 september vindt het International Literature Festival Utrecht plaats: het grootste literaire festival van Nederland. Er wordt afgetrapt met de eerste lezingen en een feestelijke boekenmarkt op het Vredenburg. Vanaf dan zijn er twee weken lang diverse activiteiten verspreid over verschillende festivallocaties in Utrecht.
Op het programma staan grote namen zoals John Irving, Salman Rushdie, Paolo Cognetti en Julian Barnes, maar ook veel debutanten, dichters en muzikanten. Bij elkaar komen er meer dan 150 schrijvers en artiesten langs.

Book Clubs

Gedurende het festival kunnen bezoekers zogenoemde Book Clubs bijwonen. Een unieke kans om in klein verband een hedendaagse roman of klassieker te bespreken in aanwezigheid van de vertaler of schrijver. Een Book Club duurt twee uur. In het eerste uur bespreken deelnemers het boek onder leiding van een moderator. In het tweede uur schuift de vertaler of schrijver aan om deel te nemen aan het gesprek en vragen te beantwoorden. Aansluitend is er een borrel in Het Literatuurhuis.

Tijdens de Book Clubs zijn de volgende auteurs te gast:

Paolo Cognetti
op maandag 17 september van 15.00 uur tot 17.00 uur – Schrijver van De acht bergen en De buitenjongen. Tijdens de Book Club wordt het laatstgenoemde boek besproken.
Brad Watson
op dinsdag 18 september van 15.00 uur tot 17.00 uur – Is te gast met zijn boek Juffrouw Jane.
Lisa Halliday
op donderdag 20 september van 15.00 uur tot 17.00 uur – Haar roman Assymetrie vormt het middelpunt van deze Book Club.
Éric Vuillard
op vrijdag 21 september van 15.00 uur tot 17.00 uur – De auteur is er om zijn boek ‘Ordre du Jour te bespreken. Deze Book Club is geheel in het Frans.
Esther Gerritsen
op vrijdag 28 september van 16.30 uur tot 18.00 uur – Centraal staat haar roman De Trooster.

Klik op de namen voor meer informatie over de betreffende Book Club. 

Anna Karenina

Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan Anna Karenina, een van de belangrijkste vrouwelijke hoofdpersonen uit de wereldliteratuur. Zo vindt er de Anna Karenina Gala Night plaats, en zullen duizend bekende én onbekende vrouwen de duizend pagina’s van Lev Tolstojs beroemde boek voorlezen in ruim vijftig talen tijdens een spectaculaire voorleesmarathon op Utrecht Centraal Station. Dit gebeurt in samenwerking met de vrouwenrechtenorganisatie UN Women Nederland. 

Nacht van de Poëzie

Het International Literature Festival Utrecht eindigt met de 36e Nacht van de Poëzie. Dit grote poëziefestival vindt plaats op 29 september. Onder de dichters bevinden zich o.a. Judith Herzberg, Willem Jan Otten, Rodaan Al Galidi en Radna Fabias. De Zweedse singer-songwriter The Tallest Man On Earth geeft een optreden. Voor jonge poëzieliefhebbers vanaf 6 jaar is er een Kindernacht van de Poëzie.

Voor het gehele programma, kaartverkoop en verdere informatie kunnen geïnteresseerden terecht op www.ilfu.nl. De kaartverkoop voor de 36e Nacht van de Poëzie verloopt via www.nachtvandepoezie.nl.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Waarom je als schrijver lid moet worden van een leesclub
- 6 poëtische tips voor korteverhalenschrijvers
- De gereedschapskist van de schrijver: poëzie
- Schrijfwandeling van de Maand: Oude binnenstad Utrecht


  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!