Afbeelding

Bron Pixabay

Waarom je als schrijver lid moet worden van een leesclub

leesclub beginnenZeg je tegen niet-lezers dat je in een leesclub zit, dan is de kans aanwezig dat je spottend of meewarig wordt bekeken. Lezers daarentegen worden allicht jaloers wanneer zij horen dat je met anderen een boek bespreekt, analyseert of fileert. Wat is er zo fijn aan een leesclub?

Ik maak sinds tien jaar deel uit van een leesclub en we hebben inmiddels ruim vijftig boeken besproken. Om de beurt brengen de deelnemers een titel in. Daarmee is het eerste voordeel van een leesclub genoemd: de kans is groot dat mijn clubgenoten boeken kiezen die ik zelf niet zou hebben opgepakt, terwijl ze wél goed zijn. En ook als een boek niet naar mijn smaak is, dan is er allicht iets dat de moeite waard is: een geschiedenis die ik niet kende, of één prachtige passage, of een originele vorm. Dit alles kom ik te weten door te lezen.

Nieuwe inzichten

Daarnaast levert het bespreken van een boek ook inzichten op (en dat is het tweede voordeel van een leesclub). De inbreng van een enthousiaste medelezer kan er zelfs toe leiden dat ik mijn mening over een boek herzie. Het is nooit gebeurd dat ik dan een fan word van een boek dat ik met weinig plezier las, maar het komt voor dat ik inzie dat de schrijver toch een paar keer de spijker op de kop sloeg. Andersom stipt iemand wel eens mankementen aan waar ik bij lezing niet zwaar aan tilde, maar die mij bij nader inzien toch storen.

Zeg ja!

Er zijn ook boeken die unaniem worden geprezen of te min worden bevonden. Wanneer een boek bij niemand in de smaak valt, is de bijeenkomst soms sneller ten einde dan anders, maar geliefde boeken vragen erom de ene na de andere passage te citeren. En zo genieten we dubbel.
Kortom: nodigt iemand je uit om deel te nemen aan zijn leesclub, zeg dan ja. Denk je erover een leesclub op te richten: aarzel niet. Na een voetbalwedstrijd volgt een nabeschouwing en in de foyer van het theater bespreekt het publiek de prestaties van de acteurs. Wat valt er wel niet te zeggen over het plot, de titel, de hoofdpersoon en de opbouw van een boek? Ik wens je alvast veel plezier!

Over de auteur

Sandra Broertjes schrijft naast blogs ook fanfiction (onder andere voor The Walking Dead en Princess Diaries). Wat haar in haar werk als zelfstandig redacteur met name aanspreekt is dat zij mag helpen bij het verbeteren van door auteurs gekoesterde teksten. Meer weten? Zie www.tekstbureaubroertjes.nl.

Uitgeven

Comments

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Sandra Broertjes, ... het was fijn deze inzending te lezen. Ook ik ben eens lid geweest van een leeskring. De boeken werden uitgezocht door de bibliotheek; we kregen er ook uittreksels bij. Zo hebben we eens gelezen: 'Mystiek lichaam' van Frans Kellendonk. We vonden het een moeilijk boek. Wat me duidelijk bijgebleven is, is dat homo's vaak kunstenaars zijn omdat zij geen kinderen verwekken. In hun kunst willen zij iets moois achterlaten. Ik moet daar nog vaak aan denken.