Afbeelding

Bron Pexels

Hoe schrijf je verrassende dialogen?

dialogen schrjivenSommigen zijn in de wieg gelegd om dialogen te schrijven, bij anderen voel je dat het moeite kost. Dankzij deze 5 tips kan je variëren en verrassen.

Door Kathy Mathys

1) De dialooglijnen van een van de sprekers weglaten

Telefoongesprekken zijn ontzettend lastig om weer te geven. Slechts bij een van de personages kan je de omringende ruimte beschrijven. Het is slim om deze gesprekken zo kort mogelijk te houden, zoals Arjen van Veelen dat doet in Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken. Hij geeft de antwoorden niet weer:
‘Azuurblauw. Wat dacht jij, lief. Alles as advertized. En verder vooral heel erg veel flats hoor, dat zeiden ze er dan weer niet bij. En de pokkenherrie van het verkeer als ik de balkondeur openhoud want het is behoorlijk...’
‘Ja, een upgrade. De honeymoonsuite, je gelooft het niet, ik...’
‘Ah, oké, snap ik, snap ik. Oh, maar even nog, hoe gaat het met Amy? Miauwt ze nog zoals gister... Eergister?’
De schrijver geeft enkel de zinnen weer die de man uitspreekt. Toch heb je een vermoeden van wat er gezegd wordt aan de andere kant van de lijn. Heel knap gedaan.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 4 oktober in de brievenbus.

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!

Korting + cadeaus            Korting + het boek Je levensverhaal schrijven: zo doe je dat

BESTEL NU                BESTEL NU