Start » Nieuws » Hoe Roald Dahl een succesvolle kinderboekenschrijver werd

Hoe Roald Dahl een succesvolle kinderboekenschrijver werd

13 September 2018

Als hij nog geleefd had, zou Roald Dahl vandaag 102 zijn geworden. De schrijver, wereldwijd beroemd doorKinderboek onder andere Matilda en De GVR, verkocht naar schatting meer dan 200 miljoen boeken. En dat terwijl hij nooit van plan was om schrijver te worden. ‘Dokter,’ antwoordde Dahl als jong kind namelijk op de vraag wat hij later wilde worden. Maar Dahl was een avonturier, dus van lang studeren om dokter te worden, kwam niks.

Dahls eerste publicatie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Roald Dahl piloot bij The Royal Air Force. Na zijn turbulente pilotentijd wilde hij het allemaal wat rustiger aan doen. Precies op dat moment kruiste C.S. Forrester, een beroemde schrijver, zijn pad. Forrester wilde graag een verhaal schrijven over een oorlogsheld. Roald wilde daar wel aan meewerken en schreef zijn belevenissen op papier. Forrester was zo onder de indruk van het verhaal dat hij het zonder aanpassingen – en netjes onder Dahls naam – naar een tijdschrift stuurde. Ook dat tijdschrift was enthousiast; Dahl kreeg duizend dollar voor zijn artikel en had vanaf toen de smaak van het schrijven te pakken.

Van volwassen verhalen naar kinderverhalen

Het eerste boek dat Roald Dahl schreef, was een kinderboek: De Gremlins. In december 1942 begon hij eraan en nog geen half jaar later, in april 1943, werd het uitgegeven. In de periode die volgde, richtte hij zich echter vooral op het schrijven van filmscripts en verhalen voor volwassen. Zo schreef hij bijvoorbeeld het script voor de James Bond-film You Only Live Twice en het verhaal De wereldkampioen, een verhaal over twee stropers die het record fazanten stelen op hun naam wilden zetten. Vanaf het moment dat hij voor het eerst vader werd (in 1955), is Roald Dahl steeds meer voor kinderen gaan schrijven. Stukjes die meestal begonnen als korte verhaaltjes voor het slapengaan werden uiteindelijk razend populaire kinderboeken. Zijn eerste beroemde kinderboek De reuzenperzik werd uitgebracht in 1961, al snel opgevolgd door onder andere Sjakie en de chocoladefabriek (1964) en De tovervinger (1966). In 1975 stak Dahl De wereldkampioen in een kinderjasje. Het resultaat daarvan is Daantje, de wereldkampioen. Zijn eigen favoriet De GVR verscheen in 1982, Matilda in 1988.
Diverse verhalen zijn verfilmd, de GVR nog niet eens zo lang geleden: in 2016 was deze voor het eerst te zien in de bioscoop.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 7 schrijftips van meesterverteller Roald Dahl
- Hoe Roald Dahl op zijn ideeën voor verhalen kwam
- 5 Kinderboeken met wijze levenslessen
- 5 soorten humor die je kunt gebruiken in kinderboeken


MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 26 november 16:00 u. een abonnement, dan ontvang je dit nummer rond 7 december in je brievenbus!

WORD ABONNEE
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!