Afbeelding

pixabay / Artiest: blickpixel

Hoe maak je een tekst leesbaarder voor dyslectici?

Dyslexie is een veelvoorkomend fenomeen dat in iemands leven voor behoorlijk wat uitdagingen kan zorgen. Dyslexie betekent letterlijk niet kunnen lezen. Vaak gaat het niet kunnen lezen gepaard met spellingsproblemen. Dyslexie komt vaak voor terwijl een persoon wel een gemiddelde intelligentie heeft. Het begint al bij het leren lezen, waarbij kinderen misschien het gevoel krijgen dat ze achterlopen of dat ze minder slim zijn dan hun klasgenootjes. Dyslexie betekent echter niet dat iemand minder slim is dan de gemiddelde leeftijdsgenoot. De aandoening verstoort alleen de vaardigheid om technisch te lezen. Hierdoor is leren lezen ook lastiger. Vaak schrijven dyslectici het leesprobleem toe aan het ogenschijnlijke dansen van letters. Letters lijken constant te verspringen, waardoor lezen moeizaam gaat en veel energie vergt. Hoe vergroot je de leesbaarheid voor dyslectici?

dyslexieWelk lettertype is geschikt?

Veel mensen vragen zich af of het probleem van dyslexie verminderd kan worden door een bepaald lettertype. Er zijn zelfs onderzoekers die een speciaal dyslexie lettertype hebben ontwikkeld dat makkelijker leesbaar zou zijn voor dyslectici.

Er is echter geen gegronde reden om te geloven dat dit lettertype het gewenste effect heeft. Betekent dit dat alle lettertypes even makkelijk (of moeilijk) te lezen zijn voor dyslectici? Nee, er zijn wel degelijk lettertypes die lezen makkelijker maken. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor een lettertype en dit geldt natuurlijk ook voor mensen met dyslexie. Er is dus niet een soort lettertype dat ideaal is voor iedereen met dyslexie. Wel is gebleken dat dyslectici letters van een schreefloos lettertype makkelijker kunnen lezen. Daarnaast is het het beste om letters niet cursief te drukken. Een geschikt lettertype heeft dus letters die met voorkeur ronde, simpele vormen hebben. Daarnaast kan het helpen om de lettergrootte aan te passen. Waar veel schrijvers gebruik maken van lettergrootte tien, is de ideale lettergrootte voor iemand met dyslexie lettergrootte twaalf of groter. Dit geldt voor zowel kinderen die leren lezen, met of zonder dyslexie, maar ook voor volwassen met deze leesaandoening. Daarnaast helpt het om meer wit(regels) over te houden op de pagina’s, zodat de tekst wat minder overweldigend lijkt en het geheel wat overzichtelijker wordt.

Maak begrijpend lezen makkelijker

Zoals gezegd beïnvloedt dyslexie het technisch lezen. Begrijpend lezen hoeft dus geen probleem te zijn.  Maar doordat het lezen zelf vaak veel energie vergt, kan het begrijpen van hetgeen dat gelezen wordt als lastig ervaren worden. Dit geldt vooral voor kinderen met dyslexie die leren lezen. Om teksten leesbaar te maken is het dus van belang om niet alleen stil te staan bij het lettertype, maar ook bij de woorden die je gebruikt. Luister goed naar je lezers. Wat voor schrijfstijl is prettig? Zijn de zinnen en de woorden niet te lang of ingewikkeld?

Wat dekt de zorgverzekering?

Vanaf 2009 hebben personen met dyslexie recht op een vergoeding in hun basispakket. Hier zitten echter wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo moet het kind een leeftijd hebben van zeven of acht wanneer het voor het eerst zorg krijgt voor dyslexie en hij of zij moet na 1 januari 2001 geboren zijn. Indien iemand niet aan deze vereisten kan voldoen is er nog steeds een mogelijkheid tot vergoeding voor dyslexiebehandeling, alleen is hier een aanvullende zorgverzekering voor nodig.