Start » Nieuws » Dyslectisch en toch schrijver, deze vijf auteurs bewijzen dat het kan!

Dyslectisch en toch schrijver, deze vijf auteurs bewijzen dat het kan!

14 Juni 2017

Dyslectisch en toch schrijver, deze vijf auteurs bewijzen dat het kan! Mensen met dyslexie hebben moeite met lezen en schrijven. Toch hoeft dyslexie je er niet van te weerhouden om schrijver te worden. Lees hier welke schrijvers ondanks hun dyslexie succesvol zijn geworden.


1. F. Scott Fitzgerald

Fitzgerald wordt gezien als één van de belangrijkste schrijvers van de twintigste eeuw. Weinig mensen weten echter dat de schrijver van The Great Gatsby vermoedelijk dyslexie had. Uit rapporten blijkt dat hij op zijn twaalfde van school werd gestuurd en altijd moeite bleef houden met spellen. Desondanks werd hij één van de beroemdste schrijvers uit de westerse geschiedenis.

2. Agatha Christie

Volgens Guinness World Records is Agatha Christie de bestverkochte auteur allertijden. Van haar werk werden 4 biljoen exemplaren verkocht en het is vertaald in ruim honderd talen. Christie is beroemd geworden om haar spannende detectives en korte verhalen. Ondanks haar dyslexie schreef ze maar liefst 66 detectives.

3. Gustave Flaubert

Gustave Flaubert is vooral bekend om de klassieker Madame Bovary. Deze Franse schrijver wordt gezien als een van de belangrijkste westerse auteurs.
Weinig mensen weten echter dat Flaubert dyslectisch was. Hij worstelde zijn leven lang met het geschreven woord, maar behaalde desondanks grote successen als schrijver.


4. Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen, schrijver van vele sprookjes, waaronder De kleine zeemeermin en Het lelijke eendje, werd door zijn docenten bespot om zijn schrijfambities. De Deense Andersen leverde namelijk geen goed werk op school en was slecht in spellen. Andersen beschreef zijn schooltijd later als een van de ‘bitterste tijden van zijn leven’.
Ondanks zijn moeite met spelling, bleek Andersen een zeer getalenteerd schrijver met een unieke vertelstem en goede humor. Zijn verhalen zijn tot op de dag van vandaag bekend en geliefd.

5. John Irving

Scenarist en romanschrijver John Irving is vooral bekend om zijn bestsellers The World According to Garp en The Cider House Rules. Irving had op de middelbare school moeite met het bijhouden van de klas. Door meer tijd te besteden aan zijn opdrachten, een lijst op te stellen van woorden die hij vaak verkeerd spelde en heel veel te herschrijven, wist hij zijn achterstand in te halen. Nu is hij een gevierd schrijver, die zelfs een Acadamy Award op zijn naam heeft staan.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 6 inspirerende TED-talks voor schrijvers
- Ken je klassiekers: deze bestsellers moet iedere schrijver eens gelezen hebben
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!