Hoe introduceer je je personage?

Hoe introduceer je je personage?Romans en korte verhalen kunnen niet zonder personages. Ze vormen het bloed in de verhaaladeren, laten de verbeelde wereld tot leven komen. Maar hoe introduceer je je personage? In het komende nummer van Schrijven Magazine laat literair journaliste en schrijfster Kathy Mathys je 8 manieren zien om je personages aan de lezer te introduceren. Wij publiceren er alvast 2 voor:

De CV

Zo ging het in de 18e en 19e eeuw: maakte een personage zijn of haar opwachting, dan vertelde de auteur hoe bruin of blond het was, hoeveel sproeten er bij de linkerneusvleugel zaten. Dat was niet alles. Meestal wist je meteen of het personage uit een rijke familie kwam of niet, wat voor werk het deed en of het een degelijk moreel kompas had. Dat paste in een verteltraditie die afstandelijker was dan wat wij gewend zijn. Toch gebruiken auteurs ook nu nog wel eens een alwetende verteller en geven ze de CV van het personage bij de eerste verschijning. In Eleanor Cattons Al wat schittert, dat in de 19e eeuw afspeelt, worden alle personages op deze manier gepresenteerd.

De grote drijfveer van het personage

John Irving is schatplichtig aan de negentiende-eeuwse literatuur, met name aan Charles Dickens. Dat blijkt uit een roman als In een mens. Het hoofdpersonage is een ik-verteller, een schrijver. De openingszinnen doen Oliver Twist-achtig aan, al geeft Irving niet de volledige biografie van zijn personage. Hij beperkt zich tot de kern, de ultieme drijfveer van het personage: zijn seksuele verlangens en waar die hem heen voeren.

Wil jij alle 8 aanpakken voor het introduceren van personages lezen? Nog even geduld, je vindt ze in het augustusnummer van Schrijven Magazine.

Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 27 juli 16.00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis.

Introductieaanbieding

Of werf een abonnee en krijg zelf cadeaus.

Werf een abonnee

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek