Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Discipline, discipline en nog eens discipline
Verdien jij geld met (non) fictie schrijven? Vorig jaar werd het ons nog eens voor gerekend; schrijvers verdienen evenveel (of minder) als zeventienjarige vakkenvullers. De meeste (aspirant) auteurs schrijven dus naast een andere baan, waarmee ze genoeg verdienen om wel die cappuccino frappuccino te kunnen betalen. Hoe houd je jezelf schrijvende, in de stukjes onbetaalde tijd die je dagelijks over hebt?
Doe mee aan schrijfwedstrijden
Droom jij die momenten weg en praat je meer over schrijven dan dat je schrijft? Dan heb je last van procrastinatie, oftewel chronisch uitstelgedrag. Tijd om jezelf een deadline te stellen. Lastiger dan het bepalen van die deadline; houd je er vervolgens ook aan. Tip, doe mee aan een wedstrijd, bijvoorbeeld de jaarlijkse Coffee Company Book Award. Het is nu juli, je hebt nog ongeveer 7 maanden om die roman af te schrijven, en, als je die deadline (natuurlijk net) niet haalt, stuur je bestseller dan in voor het beste-afgewezen-manuscript van de Boekenmakersbende. Verhalenwedstrijden zijn er ook meer dan genoeg in Nederland en België. Vertel iedereen (ouders, vrienden, zussen, broers, kinderen, medestudenten, collega’s en ook je geliefde) dat jij iedere avond schrijft. Niet bereikbaar, nee, ook niet online. Je schrijft! Geen research, je schrijft. Feiten checken doe je in een later stadium, of plan je in.
Houd je aan een woordlimiet
En dan, schrijf iedere dag een minimaal aantal woorden. Veel schrijvers noteren hoeveel woorden ze per dag halen, dwangmatig bijna, maar hoe meet je anders vooruitgang? Ga voor 500 woorden, ze hoeven niet perfect te zijn. Je zult merken dat het regelmaat wordt, routine. De eerste dagen dwing je jezelf achter die computer. Maar hoe regelmatiger je schrijft, hoe makkelijker die woorden gaan komen en hoe leuker het wordt, die dagelijkse worsteling. Het voldane gevoel waarmee je iedere avond de alinea’s leest die je de nacht ervoor met tranende slaapogen typte.
Visualiseer je schrijffantasie
Zie je het voor je, de kaft van je boek, of het persbericht waarmee het de wereld wordt ingestuurd? Visualiseren is een erkende techniek voor topsporters. Dus waarom doe jij het niet? Visualiseer iedere dag je schrijffantasie. Hoe sterker het beeld dat je voor ogen hebt, in geur, kleur en gevoel, hoe sterker je geloof en focus, om dat te bereiken. Handtekeningen uitdelend op het boekenbal, die ene foto van jou in de Libelle, je verhaal in Hollands Maandblad, de recensie in De Volkskrant en je dochter die jouw boek gebruikt voor haar boekbespreking. Zit je liever aan tafel in DWDD of ben jij die teruggetrokken schrijver waar iedereen stinkend nieuwsgierig naar is, columns schrijvend vanuit New York, of Parijs of een andere wereldstad. Misschien is het kleiner, hoe jij je kinderen je eigen verhaal voorleest, je opa het boekje over zijn jeugd overhandigt. En gelukkig, je bent schrijver dus je hebt fantasie genoeg.
Tenslotte, plan ook je visualisatie momenten, want voor je het weet misbruik je deze tip weer om uit te stellen waar je dit allemaal voor doet. Ga zitten en schrijf.
Wil je een interview met Lizette lezen? Ze stond in nummer 3 van jaargang 14 in Schrijven Magazine. Bestel het nummer hier na.
Lizette van Geene schrijft commerciële en journalistieke teksten, korte verhalen en educatieve publicaties in haar eigen vakgebied (arbeid, mens en onderwijs). Ze is freelance recensente literatuur bij het Eindhovens Dagblad. Sinds 2004 worden haar verhalen gepubliceerd in (e-) magazines. Deelname aan literaire schrijfwedstrijden resulteerde in nominaties en prijzen. In 2013 publiceerde ze haar debuutroman 'David en andere bewijzen van liefde’, via Brave New Books, een tweede roman is in de maak en in mei dit jaar verscheen een van haar nieuwe verhalen in Brabant Cultureel, tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur. Wil je meer over Lizette te weten komen? Check dan haar website.
Gerelateerd
Techniek
Service
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!